Hlavní obsah

Po sexuálních útocích jdou paralyzéry v Německu na dračku. Profituje z toho česká firma

Berlín

V Německu po silvestrovských útocích na ženy vzrostla poptávka po elektrických paralyzérech, v mnoha velkých městech už jsou vyprodány. Na základě ankety mezi zbrojními obchody v zemi to napsal deník Handelsblatt, podle něhož většinu těchto výrobků dodává česká firma Euro Security Products.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Rozšiřujeme svou produkci, jak to jen jde, a snažíme se více než zdvojnásobit svůj odbyt," řekl německému deníku jednatel společnosti Vladimír Kůpa a dodal, že by jeho firma letos ráda překonala hranici 100 tisíc prodaných kusů.

Němci hromadně kupují i slzotvorné spreje a plynové pistole, pokud je o paralyzéry, hovoří ale prodejci přímo o nákupní horečce. Jsou totiž účinnější než pepřový sprej a zároveň pro jejich nákup není potřeba zbrojní průkaz, jako tomu je u plynových pistolí.

Výboj až 500 tisíc voltů

Nejoblíbenější paralyzér na německém trhu může způsobit výboj o napětí až 500 tisíc voltů. Zasaženému způsobí svalovou křeč, při delším výboji ale může způsobit i pád, ztrátu orientace a několikaminutový šok.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Autentické záběry ze silvestrovských oslav Kolíně nad Rýnem

Německá policie nicméně občany před ozbrojováním varuje. "Zbraň je možné snadno obrátit i proti jejímu vlastníkovi," řekl Handelsblattu mluvčí zemské policie v Bádensku-Württembersku Ulrich Heffner.

Debata o bezpečnosti v německých velkoměstech vyvstala po silvestrovských incidentech. Největší byly v Kolíně nad Rýnem, kde se podle policie i svědků shromáždil v centru města dav asi tisíce mužů arabského a severoafrického původu. Z davu se vyčlenily skupiny mužů, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. [celá zpráva]

V Kolíně padlo 766 trestních oznámení

Kolínská policie už kvůli incidentu přijala 766 trestních oznámení, z toho polovina je kvůli sexuálnímu napadení.

Podobné incidenty se o silvestrovské noci staly také v Hamburku, kde policie přijala na 200 trestních oznámení, a v menší míře také v dalších velkých německých městech. [celá zpráva]

Události vyvolaly v zemi diskuzi o tom, do jaké míry se na obtěžování a krádežích podíleli i nově příchozí běženci. Američanka Caitlin Duncanová, která se oslav v Kolíně zúčastnila, nicméně v rozhovoru s listem The New York Times řekla, že naopak díky pomoci syrských uprchlíků se jí podařilo násilníkům utéct.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám