Hlavní obsah

V Rakousku zastavili stíhání dvou osob vyšetřovaných kvůli nákupu pandurů

Rakouské úřady zastavily trestní stíhání jednoho Slováka a další osoby v souvislosti s údajnou korupcí při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Napsal to v úterý portál Aktuality.sk s odvoláním na vyjádření rakouské prokuratury.

Foto: Pavel Karban, Právo

Transportér pandur české armády

Článek

"Stíhání jednoho slovenského a jednoho izraelského státního příslušníka bylo nedávno zastaveno," řekl šéf rakouské prokuratury pro stíhání hospodářské trestné činnosti a korupce Norbert Hauser. Dodal, že při vyšetřování se nepodařilo prokázat dostatečně závažné podezření pro trestní řízení.

Podle dřívějších informací médií vyšetřování v Rakousku ohledně údajné úplatkářské aféry kolem pandurů směřovalo ke slovenskému lobbistovi Miroslavu Výbohovi, který je označován za blízkého přítele slovenského premiéra Roberta Fica, a k Izraelci Lovovi Drorimu ze zbrojovky Rafael.

Výboh vypovídal v souvislosti se zmiňovaným případem v roce 2014 u soudu v Praze, kde obžalobě z korupce při nákupu rakouských obrněných vozidel pro českou armádu čelí někdejší poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík. Podezření, že dojednával provize od rakouské zbrojovky Steyr, která je součástí amerického koncernu General Dynamics, tehdy Výboh odmítl.

Údajný úplatek 18 miliónů eur

Dalíka obvinil bývalý zaměstnanec Steyru Stephan Szücs z toho, že požadoval za pokračování v nákupu pandurů 18 miliónů eur (486 miliónů korun), což Topolánkův poradce popírá. Některá média spekulovala, že o stejnou částku při neformální schůzce ve Vídni žádal Výboh bývalého manažera zbrojovky Steyr Lutze Kampmanna.

V procesu s Dalíkem, který trvá už půldruhého roku, vypovídal minulý pátek prostřednictvím videokonference bývalý velvyslanec USA v Česku Richard Graber. V souvislosti se zakázkou a s podezřením na požadování úplatků potvrdil, že nákup obrněných vozidel Pandur pro českou armádu, provázelo neetické jednání. Dalíkovo jméno ale neuvedl, prý se nezmiňovalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám