Hlavní obsah

Radikálové v Libyi ohrožují i Evropu, Německo bude muset pomoci, říká ministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Sílící vliv islámských radikálů v destabilizované Libyi představuje bezpečnostní riziko také pro Evropu a mohl by vyústit v novou uprchlickou vlnu. V rozhovoru pro deník Bild to řekla německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Nevyloučila, že Německo bude muset vyslat do Libye vojáky.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová

Článek

„Německo se nebude moci vyhnout odpovědnosti, a bude tedy muset přispět svým podílem,“ uvedla ministryně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Von der Leyenová nespecifikovala, s jakými úkoly a za jakých okolností by byli vojáci vysláni. Podle ní je však přednostní zajistit v Libyi vládu práva, což předpokládá, že země, v níž je dvojvládí, bude mít funkční vládu. To mají zajistit diplomatická a politická jednání, nikoliv vojenská síla.

Magazín Der Spiegel nicméně před týdnem napsal, že Bundeswehr by mohl brzy začít cvičit libyjské síly v sousedním Tunisku. Za tímto účelem by mohlo být vysláno 150 až 200 německých vojáků.

Související témata:

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen

Foto: Profimedia.cz

Antické památky v libyjském městě Sabratha

Němečtí vojáci v současnosti působí v misích v Iráku, Afghánistánu, Sýrii a Mali. Výrazně je také zatěžují úkoly spojené s pomocí běžencům, jichž loni do Německa dorazil milión.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám