Hlavní obsah

Jeden z dobrovolníků, na nichž se ve Francii testoval nový lék, zemřel

– Paříž

Jeden z dobrovolníků, kteří se účastnili v soukromé laboratoři ve francouzském městě Rennes testů nového léku, zemřel. Oznámila to v neděli místní nemocnice, kterou citovala agentura AFP. Stav dalších pěti lidí, kteří byli kvůli zkouškám léku hospitalizováni s vážnými problémy, je prý již stabilizovaný.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Soukromé zařízení firmy Biotrial v Rennes, kde probíhal test nového léku, po němž muselo být šest dobrovolníků hospitalizováno.

Článek

"Pacient byl ve stavu klinické smrti a zemřel během dne," uvedla nemocnice v prohlášení.

Všech šest hospitalizovaných bylo účastníky testů léku proti bolesti a úzkosti vyráběného v portugalské laboratoři Bial. Dostalo ho celkem 90 lidí v různých dávkách, těchto šest obdrželo stejnou dávku a vyšší než ostatní.

"Zbývajících 84 lidí je zcela zdrávo," prohlásil generální ředitel testující laboratoř Biotrial François Peaucelle.

Soukromé zařízení firmy Biotrial, která sídlí v Rennes, mělo podle ministerstva zdravotnictví úřední povolení. Všichni testovaní se experimentu účastnili dobrovolně. Lék začali muži ve věku 28 až 49 let brát 7. ledna. Jeden člověk onemocněl před týdnem a ostatních pět později. Po incidentu laboratoř všechny zkoušky pozastavila.

Každý rok se podle francouzských médií podobných klinických testů účastní v Evropě tisíce dobrovolníků. Často se jedná o studenty, kteří si chtějí zaplatit studia. Incidenty jsou vzácné, protože vědci první testy na zdravých lidech dělají s minimálním množstvím látky a až po jejím vyzkoušení na zvířatech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám