Hlavní obsah

Ochranu hranic EU může financovat zvláštní daň na benzín, navrhl německý ministr

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble navrhl vytvoření zvláštní celounijní daně na benzín, která by byla zdrojem peněz pro řešení uprchlické krize. Prohlásil to v rozhovoru pro sobotní vydání listu Süddeutsche Zeitung.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

"Musíme chránit vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu. Řešení tohoto problému nesmí spočívat v omezování stávajících prostředků," řekl Schäuble.

Pokud ale není možné dodatečné peníze najít ve státním a ani v unijním rozpočtu, mohly by podle něj být zdrojem financí například odvody z každého litru benzínu. O výši takové daně se ale nezmínil.

Odmítavé názory

Se Schäubleho názorem nesouhlasí například jeho stranická kolegyně místopředsedkyně kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU) Julia Klöcknerová. Není prý obhajitelné, aby lidé odváděli další peníze, když Německo má rekordní daňové příjmy a rozpočtové přebytky.

Klöcknerová je favoritkou před březnovými zemskými volbami v Porýní-Falci, připomněla DPA.

Proti další dani z pohonných hmot se staví i největší německý autoklub ADAC. "Jen proto, že nyní je benzin levný, není žádný důvod ke šroubování cen," uvedlo sdružení.

Schäubleho představu odmítá i ministr financí Andrej Babiš. "Jeho návrh je nepřijatelný. My takovouhle daň nechceme," řekl. Připomněl, že každá unijní země má jiný názor na uprchlíky, jinou imigrační politiku. Podle něj by návrh v Evropské unii stejně neprošel, protože veškeré daňové změny musí být přijaté jednomyslně.

Anketa

Souhlasíte se zavedením zvláštní celounijní daně na benzín kvůli financování migrační krize?
Ano
3,6 %
Ne
96,4 %
Celkem hlasovalo 5330 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám