Hlavní obsah

V Haagu budou soudit zločiny kosovských povstalců

Haag

V Haagu má být ustaven speciální soud pro válečné zločiny spáchané členy povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) během konfliktu v letech 1999 a 2000, při němž zahynulo kolem 10 000 lidí. V pátek to uvedla nizozemská vláda.

Bojovníci UCK

Článek

Soud bude posuzovat údajné zločiny Kosovskou osvobozeneckou armádou spáchané na etnických menšinách a politických oponentech.

Nizozemská vláda vysvětlila, že lidé svědčící proti bojovníkům UÇK, kteří jsou v Kosovu mnohými považováni za bojovníky za svobodu, by se mohli cítit v nebezpečí, pokud by se procesy konaly v Kosovu.

Soud by měl začít pracovat ještě letos v prostorách dřívějšího sídla Europolu. Soudit budou podle kosovského práva mezinárodní soudci.

Osvobozeneckou armádu UÇK vytvořili ve druhé polovině devadesátých let albánští separatisté, kteří chtěli dosáhnout odtržení Kosova od Srbska za pomoci ozbrojeného povstání.

Srbská vláda vyslala k jejich potlačení policii i armádu, ale operace, provázená řadou zločinů, přerostla v etnickou čistku. Zastavit toto tažení přinutily Bělehrad nálety NATO na Srbsko. Kosovo nakonec vyhlásilo jednostranně nezávislost v roce 2008.

Postupem času se dostávaly a povrch informace o případných zločinech  UÇK na Srbech, Romech a umírněných kososovkých Albáncích. Objevila se i podezření na obchod s lidskými orgány zajatců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám