Hlavní obsah

Experimentální lék uvrhl francouzské pacienty do kritického stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Šest francouzských pacientů, na kterých lékaři zkoušeli nový lék, skončilo v kritickém stavu. Jeden z nich je v kómatu. Informovala o tom televize TF1 s tím, že experimentální léčivo dostali dobrovolníci na soukromé klinice, která má pro testování nových léků povolení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Společnost informovala francouzskou agenturu pro kontrolu léčiv o okamžitém zastavení testů a v současné době svolává všechny, kdo se experimentu zúčastnili,“ uvádí se v prohlášení francouzského ministerstva zdravotnictví.

„Test se uskutečnil v soukromém úředně povoleném zařízení, které se zaměřuje na klinické zkoušky,” dodalo ministerstvo.

Bez dalšího upřesnění poznamenalo, že zdravotní stav šesti postižených byl v pořádku, dokud ve čtvrtek dobrovolníci nepožili zkoušený lék.

Podle místních médií se incident stal v laboratoři firmy Biotrial, která sídlí v Rennes a má pobočky v Británii a Spojených státech.

Zkouší se zde prý nyní lék proti bolesti obsahující chemickou obdobu jedné látky, která se v přírodní podobě nachází v konopí. Všechny testy, za které u firmy dobrovolníci dostávají 100 až 4500 eur, tedy v přepočtu (2700 až 121 600 korun), prý laboratoř nyní pozastavila.

Brigáda pro studenty

Každý rok se podle francouzských médií podobných klinických zkoušek účastní v Evropě tisíce dobrovolníků. Často se jedná o studenty, kteří si chtějí zaplatit studia. Incidenty jsou vzácné, protože vědci první testy na zdravých lidech dělají s minimálním množstvím látky a až po jejím vyzkoušení na zvířatech.

Mezi podobnými posledními incidenty vyvolal větší rozruch v roce 2006 případ šesti mužů, kteří skončili na jednotce intenzivní péče jedné londýnské nemocnice poté, co se podíleli na klinickém testu nové látky proti leukemii a roztroušené skleróze. Zkoušená látka u nich podle agentury AP vyvolala riziko rakoviny a snížila jejich imunitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám