Hlavní obsah

Přiznejte chybu, chtěl marně po Merkelové radní

Právo, vpl
Berlín

Mezi hlasitými kritiky otevřených dveří pro utečence vyniká Peter Dreier (48), člen strany Svobodní voliči, zemský rada bavorského okresu Landshut se 150 tisíci obyvateli, kam se uchýlilo již 1700 utečenců a každý den, i v zimě, přichází přinejmenším dalších 70.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Pokud Německo přijme milión uprchlíků, početně na můj okres jich vychází 1800. O ty se postarám, avšak všechny ostatní pošlu autobusy do Berlína před kancléřský úřad,“ napsal kancléřce v polovině října v dopise.

Osmadvacátého října 2015 ve 14.45 hod. zazvonil Dreierovi mobil. Bylo to pro něj překvapení až šok: volala osobně Merkelová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Paní spolková kancléřko,“ nenechal se Bavor vyvést z míry, „musíte už konečně dupnout na brzdu. Jinak se vnitřní smír v naší zemi ocitne v ohrožení. Udělejte to, prosím, jako Císař (Franz Beckenbauer, řečený Císař, v korupční aféře FIFA – pozn. red.). Přiznejte, že jste se dopustila chyby.“

Zavolejte mi den před tím, než autobusy vypravíte.
Angela Merkelová

Šéfka vlády s ním sice souhlasila v tom, že situace je vážná, nicméně Dreier ji nepřesvědčil, takže přešla do protiútoku. „Vezměte ale na vědomí, že když mi je přivezou do Berlína, budu je muset poslat zpátky do Řecka. Odtud se ale zase dostanou k vám do Bavorska,“ varovala.

Bus se už chystá

Na konci rozhovoru dostal Dreier telefonní číslo na Bernharda Kotsche, vedoucího kancléřčina úřadu – pro všechny případy. „A zavolejte mi prosím den před tím, než autobusy vypravíte,“ rozloučila se Merkelová se smíchem.

Protože nápor běženců nepolevil ani počátkem roku, napsal Dreier Kotschovi, že do Berlína odjede autobus s uprchlíky, jimž v okrese Landshut už nebude moci obstarat střechu nad hlavou.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

„Týdny i měsíce trvající jednání na summitech EU, koaličních radách a stranických sjezdech nám tam dolů nepřineslo sebemenší odlehčení,“ vysvětlil s tím, že první autobus si to do Berlína namíří zřejmě ještě tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám