Hlavní obsah

Bavorsko nebude žalovat vládu kvůli otevření hranic

– Mnichov

Bavorský zemský kabinet v úterý oznámil, že prozatím nepodá žalobu u ústavního soudu proti spolkové vládě kancléřky Angely Merkelové kvůli údajnému zanedbání povinností během současné migrační krize. Současně vyzval vládu, aby na seznam bezpečných zemí zařadila dalších 12 států, informovala agentura DPA.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Přistěhovalci v táboře na jihu Německa. Ilustrační foto

Článek

Možnost žalobu podat si ale ponechá v záloze. Někdejší ústavní soudce Udo di Fabio v právním posudku vypracovaném pro mnichovskou vládu nicméně konstatoval, že bavorská žaloba by měla naději na úspěch, neboť otevření hranice bylo v rozporu s německou ústavou.

Největší německá spolková zem by chtěla mezi bezpečné země nově zařadit Arménii, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu, asijské země Bangladéš, Indii a Mongolsko a africké státy Alžírsko, Benin, Gambii, Mali a Nigérii. Spolková vláda by podle bavorského zemského ministra vnitra Joachima Herrmanna měla rovněž uvážit změnu statusu Maroka a Tuniska.

Mnichov tím chce dosáhnout dalšího snížení počtu žadatelů o azyl. Občané států zařazených na seznam bezpečných zemí nemají v Německu nárok na udělení azylu.

Bavorsko v uplynulých dnech začalo důsledněji uplatňovat dublinská pravidla, podle nichž má žádost o azyl posoudit ten stát, kde se konkrétní cizinec poprvé ocitl na území Evropské unie. Podle Vídně posílá Mnichov přes hranici zpět do Rakouska asi 200 migrantů denně. "Německo se zjevně zčásti rozloučilo se svou kulturou vítání," komentovala opatření rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám