Hlavní obsah

Putin naznačil, že je v případě nutnosti připraven Asadovi udělit azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je v případě, že to bude vývoj v Sýrii vyžadovat, připraveno udělit politický azyl syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. V rozhovoru pro německý deník Bild to naznačil jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Jedním dechem ale dodal, že je diskuse o takovém řešení předčasná.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

Článek

„Je jisté, že by bylo snazší udělit azyl prezidentu Asadovi, než Edwardu Snowdenovi,“ řekl šéf Kremlu a odkázal na případ amerického whistleblowera, jemuž bylo přes stíhání ve Spojených státech v Ruské federaci uděleno dočasné povolení k pobytu. [celá zpráva]

Putin nechtěl potvrdit to, že by Asadovi nabídl azyl výměnou za ochotu vzdát se vlády. Na to je podle něj příliš brzy.

Moudřejší budeme po volbách

„Nejprve je potřeba, aby Syřané mohli volit, a pokud Asad prohraje, uvidíme, zda bude nutné, aby opustil zemi,“ řekl ruský prezident Bildu a zároveň připustil, že syrský prezident za pět let trvání občanské války ve své zemi „udělal řadu chyb”.

„Konflikt by ale nikdy nenabobtnal do takových rozměrů, kdyby nebyl rozdmýcháván zvenčí přísunem zbraní, peněz a vojáků,” myslí si šéf Kremlu.

Nyní je podle Putina nezbytné, aby si Sýrie ustanovila novou ústavu, teprve poté se prý mohou mírová jednání mezi Asadovým režimem a ozbrojenou syrskou opozicí posunout dál. [celá zpráva]

Jednání v Ženevě

Zástupci Asadova režimu a syrské opozice by se měli setkat a pokusit vyjednávat 25. ledna v Ženevě.

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na výroční konferenci

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Cílem rozhovorů v Ženevě je dohodnout příměří a podepsat úmluvu o přechodné vládě, která Sýrii povede do voleb. Ty by se měly konat za rok a půl.

Reklama

Související články

Putin chce pro Sýrii novou ústavu a volby

Sýrie potřebuje začít pracovat na nové ústavě, prohlásil v rozhovoru pro německý deník Bild ruský prezident Vladimir Putin. Jde prý o první krok k dosažení...

Výběr článků

Načítám