Hlavní obsah

Většina z deseti obětí atentátu v Turecku jsou Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Deset mrtvých a patnáct zraněných si v úterý dopoledne vyžádal mohutný výbuch v historickém centru tureckého Istanbulu ve čtvrti Sultanahmet. Většinu obětí tvoří Němci. Češi podle informací ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou. Turecký premiér Ahmet Davutoglu odpoledne oznámil, že útok podnikl Islámský stát.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři, hasiči a policisté u místa atentátu v centru Istanbulu

Článek

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş oznámil, že atentát spáchal 28letý Syřan, kterého se podařilo identifikovat, i když bylo jeho tělo rozmetáno na kusy. Do Turecka dorazil nedávno. K útoku se zatím žádná skupina nepřihlásila.

Vicepremiér dodal, že většinu obětí útoku v Istanbulu tvoří zahraničí turisté. Většina jich byla z Německa. Německý ministr zahraničí Franz-Walter Steimeier řekl, že zemřelo osm Němců, turecké vládní zdroje uváděly devět. Dalších devět německých turistů bylo zraněno. Zahynul také jeden Peruánec a další byl zraněn, informovalo peruánské ministerstvo zahraničí. Podle norských úřadů byl zraněn i jeden Nor, který skončil v nemocnici. Dva ze zraněných jsou ve vážném stavu.

Není jasné, zda se mezi oběti počítá i útočník a zda Peruánec zemřel hned, či podlehl zraněním.

Výbuch centrem Istanbulu otřásl v 10:10 hodin místního času (9:10 SEČ). Podle televizní stanice NTV k explozi došlo nedaleko parku, v němž se nachází i známý Theodosiův obelisk a který je vyhledávaný turisty.

Roztrhaná těla 

Svědkyně z místa reportérovi agentury Reuters popsala, že po výbuchu viděla lidské ostatky. „Výbuch byl velmi hlasitý, až jsme se otřásli. Utíkali jsme pryč a viděli jsme části těl, citovala agentura zaměstnankyni blízkého starožitnictví.

Foto: Kemal Aslan, Reuters

Záchranáři u místa výbuchu v centru Istanbulu

Foto: Murad Sezer, Reuters

Policie zajistila místo výbuchu u Modré mešity ve čtvrti Sultanahmet v Istanbulu.

Turecký deník Hürriyet s odvoláním na vládní zdroje napsal, že bezpečnostní složky dospěly k závěru, že za úterním útokem stojí sebevražedný atentátník Islámského státu.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvůli útokům svolal bezpečnostní radu státu:

Snímek z jednání turecké bezpečnostní rady

„Odsuzuji teroristický čin v Istanbulu, který se zdá být útokem sebevražedného atentátníka syrského původu. Naneštěstí při něm zemřelo deset lidí, včetně cizinců a lidí turecké národnosti. Dalších patnáct lidí utrpělo zranění,“ konstatoval podle deníku The Guardian turecký prezident Recep Erdogan.

Všichni Češi jsou v pořádku

Ve městě jsou i čeští turisté. Všichni by ale měli být v pořádku.

„Mohu potvrdit, že mezi oběťmi ani mezi zraněnými se žádní Češi nenacházejí. V tuto chvíli máme potvrzeno, že jsou mezi nimi Němci a Norové,“ řekla Novinkám Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí.

Varování před cestami do Turecka české ministerstvo zahraničí nechystá, dodala ČTK.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyjádřil telefonicky soustrast německé kancléřce Angele Merkelové. Ta podle agentury DPA prohlásila, že mezinárodní terorismus opět ukázal "svou krutou a nelidskou tvář". Davutoglu řekl, že proti IS bude Ankara bojovat, dokud tato organizace "nepřestane být hrozbou" pro zemi a pro zbytek světa. Atentát v Istanbulu byl podle Merkelové stejně jako ten v Paříži útokem na svobodnou společnost. Teroristé jsou podle ní nepřátelé lidskosti.

"Terorismus nás Němce už mnoho let nezasáhl tak silně jako dnes v Istanbulu. Ale bylo nám už dlouho jasné, že rakovina terorismu se nevyhýbá nikomu a ohrožuje nás stejnou měrou v Turecku, v Evropě i jinde," prohlásil německý ministr zahraničí Franz-Walter Steinmeier a dodal: "Nesmíme před teroristickým násilím ustoupit a také neustoupíme. Naopak proti němu budeme spolu s našimi partnery ve světě bojovat na všech úrovních."

Turecká vláda útok odsoudila jako "hanebný čin". Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová řekla, že unie stojí při Turecku proti všem formám terorismu a vyjádřila účast obětem. Předseda Evropské rady Donald Tusk označil incident za brutální teroristický útok. Atentát ostře odsoudil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Obavy z dalších útoků

Německé ministerstvo zahraničí v souvislosti s explozí vyzvalo občany pobývající v Turecku, aby se nezdržovali na místech, kde se shromažďuje víc lidí.

Panují  důvodné obavy, že na území Turecka v brzké době dojde k dalším explozím či násilným střetům. Ministerstvo zahraničí Spojeného království vyzvalo občany, aby se řídili pokyny tureckých úřadů.

Čtvrť Sultanahmet leží v evropské části města a nachází se v něm Modrá mešita či chrám Boží moudrosti.

Ankarou loni v říjnu otřásly dva bombové útoky sebevražedných atentátníků z Islámského státu, při nichž džihádisté povraždili více než sto lidí. V červenci zase při útoku IS poblíž hranic se Sýrií zemřelo třicet lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám