Hlavní obsah

Migrantů zatím přišla jen desetina, varuje německý ministr

Berlín

Na starý kontinent zatím dorazilo jen deset procent migrantů, kteří mají do Evropy namířeno. Evropská unie se tak musí v době, kdy je ochrana vnějších hranic schengenského prostoru v troskách, připravit na příchod dalších osmi až deseti miliónů lidí. V rozhovoru pro deník Bild to prohlásil německý ministr pro místní rozvoj Gerd Müller.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Migranti v Berlíně

Článek

„Největší migrační vlny teprve přijdou. Populace Afriky se v příštích desetiletích zdvojnásobí. Přijdou lidé prchající před hladem, bídou a násilím, protože pro sebe a své rodiny nevidí v rodných zemích budoucnost,“ řekl Müller Bildu.

Hlavní příčinou současné migrační krize v Evropě je podle Müllera internet, jehož prostřednictvím se obyvatelé Blízkého východu a dalších regionů dozvídají o životní úrovni ve sjednocené Evropě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedinou možností, která evropským zemím zbývá, je podle německého ministra pro místní rozvoj masivní investování do integrace příchozích. Müller proto navrhuje zřízení zvláštního fondu, do nějž by se pro začátek dalo deset miliard eur, tedy v přepočtu zhruba 270,2 miliardy korun.

Pomoc v zemi původu

Zaslat finanční pomoc je ale podle německého ministra potřeba i do zemí, odkud migranti pocházejí.

„Příchozí migranti žili (v řadě případů) celé roky ve stanech či stájích bez vody a elektřiny. Je ostudné, že mezinárodní společenství není schopno pomoci na těchto místech,“ řekl dále Gerd Müller německému deníku.

Bezpodmínečně nutné je podle něj také poslat slíbenou finanční pomoc ve výši tří miliard korun do Turecka, na jehož území už jsou již více 2,2 miliónu migrantů. Turecko dosud přislíbené peníze nedostalo.

Podle střízlivých odhadů do zemí Evropské unie podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) loni dorazil více než milión běženců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám