Hlavní obsah

Kolín strhl lavinu: Švédská policie přes rok tutlala osahávání nezletilých dívek na festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská policie se snažila ututlat sexuálně motivované útoky na loňském i předloňském ročníku největšího mládežnického hudebního festivalu We Are Sthm ve Stockholmu. Informovala o tom nyní tamní média.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency, Reuters

Švédská policie, ilustrační foto

Článek

Deník Dagens Nyheter napsal, že policejní zpráva z loňského léta hovoří o tom, že strážci zákona „věděli o sexuálně motivovaném násilí páchaném skupinami mladých mužů na třináctiletých dívkách“.

Švédští policisté také, opět podle deníku Dagens Nyheter, konstatovali, že pachateli zmíněného násilí byli podle všeho povětšinou žadatelé o azyl, kteří do skandinávské země přicestovali bez svých rodičů, nejčastěji z Afghánistánu.

Policie už se omluvila

V oficiálním prohlášení švédské policie přitom stojí, že atmosféra na festivalu byla pro mládež klidná a došlo jen k „několika incidentům“. Švédský list v této souvislosti s odkazem na své zdroje napsal, že úřady o násilí páchaném přistěhovalci neinformovaly záměrně.

Policie už se omluvila. „Měli jsme o tom rozhodně napsat a říci to veřejnosti. O tom není pochyb. Netuším, proč se tak nestalo,“ cituje švédská mutace serveru The Local policejního mluvčího Varga Gyllandera.

Vedení policie podle něj vyšetří, proč přesně veřejnost nebyla informována. Stejný slib dal prostřednictvím Twitteru veřejnosti i švédský národní policejní komisař Dan Eliasson.

Slib řádného vyšetření případu na twitterovém účtu policejního komisaře Eliassona.

Slib řádného vyšetření případu na twitterovém účtu policejního komisaře Eliassona.

Některým obětem bylo teprve 11 let

Deník Dagens Nyheter hovořil i s jednou z obětí. „Bylo to hrozné, jakmile jste se dostali do davu lidí, obestoupila vás skupina mužů a okamžitě vás začali osahávat,“ vzpomíná patnáctiletá dívka, jež si nepřála být jmenována.

Některým obětem sexuálního násilí bylo podle serveru Localu dokonce jen jedenáct či dvanáct let.

Aféra kolem švédského hudebního festivalu přišla v době, kdy rozbouřily debatu silvestrovské útoky v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech. Velké skupiny mladíků, složené převážně z přistěhovalců, tam obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám