Hlavní obsah

Silvestrovské útoky jsou proti koránu, píší uprchlíci Merkelové

– Berlín

Čtveřice uprchlíků v Německu se kvůli silvestrovským událostem v Kolíně nad Rýnem a v dalších městech obrátila v otevřeném dopisu na kancléřku Angelu Merkelovou. Incidenty odsuzují – podle nich jsou v rozporu s křesťanskou i s muslimskou morálkou.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Páteční modlitba v mešitě v Kolíně nad Rýnem

Článek

Podle svědků útočili o silvestrovské noci muži přistěhovaleckého původu na ženy, okrádali je a sexuálně napadali. Podle ministerstva vnitra jsou mezi podezřelými i žadatelé o azyl.

„Jsme uprchlíci, kteří utekli před válkou a terorismem, před bombami a politickým pronásledováním a před sexuálními útoky ze strany IS," uvedli tři Syřané a jeden Pákistánec v otevřeném dopisu. „Z tohoto důvodu jsme pobouřeni tím, co se o silvestrovské noci v Kolíně a v dalších městech stalo. Tvrdě odsuzujeme sexuální útoky a krádeže, jichž se údajně dopustili přistěhovalci a běženci," napsali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nesmíme zneužívat pohostinnost Němců

Podle autorů dopisu musí být pro běžence přirozené dodržovat zákony země, která je přijala. Sexuální útoky a krádeže podle nich přitom odporují křesťanské i muslimské morálce. „Korán i bible přikazují chránit čest žen. A platí pro nás i přísný zákaz krádeží, který je v koránu i v bibli," uvedli uprchlíci.

V dopisu rovněž přislíbili, že se v rámci svých možností zasadí o to, aby se silvestrovské události už nikdy neopakovaly. „Pohostinnost Němců nesmíme zneužívat," uvedli.

Související téma:

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Policie v Kolíně nad Rýnem přijala už přes 500 trestních oznámení v souvislosti s událostmi silvestrovské noci. Zhruba ve dvou pětinách případů jde mimo jiné o sexuální napadení. Podle svědků mladí muži arabského a afrického vzhledu v kritickou noc obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Podobné incidenty v menším rozsahu jsou hlášeny i z Hamburku, Stuttgartu a Düsseldorfu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám