Hlavní obsah

Bezradní Němci: Útočníky ze Silvestra se nedaří identifikovat

Berlín

Potrestání pachatelů silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem bude obtížné, protože se je nedaří identifikovat. Řekla to kolínská primátorka Henriette Rekerová v rozhovoru, který zveřejnil v aktuálním čísle týdeník Der Spiegel. Podle ní je nutné zajistit, aby se podobné incidenty neopakovaly. Bude to vyžadovat nejen posílení policejní přítomnosti ve městě, ale i intenzivnější práci s běženci přicházejícími do Německa.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová (nez.)

Článek

Podle Rekerové by mělo být samozřejmostí, že policisté silvestrovský incident co nejrychleji vyšetří a pachatelé budou tvrdě potrestáni. „Považuji to však za velmi složité. Policie uvádí, že oběti dokážou pachatele jen těžko identifikovat," podotkla primátorka. Podle ní se ukazuje, že německá společnost je tváří v tvář podobným událostem bezradná.

Podle primátorky se státní správa i policie musí zasadit o to, aby se podobné incidenty už neopakovaly. „Nemůžeme nechat všechno běžet tak, jako tomu bylo dosud. Potřebujeme víec policistů a potřebujeme zajistit kamerový systém, který policii umožní sledovat, co se děje, a v případě potřeby okamžitě zasáhnout," řekla Rekerová.

Zároveň ale vyzvala i k intenzivnější práci s uprchlíky, kteří podle zasahujících policistů tvoří podstatnou část lidí podezřelých ze silvestrovských útoků. "Máme před sebou výzvu integrovat lidi, kteří k nám přicházejí, do naší společnosti. K tomu patří i to, že jim musíme přiblížit naši kulturu," řekla s tím, že běženci si musí osvojit německé kulturní návyky, mezi něž patří i odmítnutí ponižování žen.

Policie v Kolíně nad Rýnem přijala už přes 500 trestních oznámení v souvislosti s událostmi ze silvestrovské noci. Zhruba ve dvou pětinách případů jde mimo jiné o sexuální napadení. Podle svědků mladí muži arabského a afrického vzhledu v kritickou noc obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. [celá zpráva]
Podobné incidenty byly v menším rozsahu ohlášeny i z Hamburku, Stuttgartu a Düsseldorfu. O víkendu oznámila policie v Bielefeldu, že také v tomto městě v Severním Porýní-Vestfálsku o silvestrovské noci zhruba 500 mužů násilně vniklo do jednoho hudebního klubu, kde následně sexuálně napadali ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám