Hlavní obsah

Turecké stíhačky opět narušily řecký vzdušný prostor, stěžují si Atény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecké ministerstvo obrany obvinilo Turecko, že čtyři jeho stíhací letouny narušily ve čtvrtek večer řecký vzdušný prostor, když přeletěly nad spornými ostrovy v Egejském moři. Přelet zhoršil napětí mezi oběma členskými zeměmi NATO, uvedl web International Business Times.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecká stíhačka F-16 po vzletu ze základny Incirlik

Článek

Podle řeckého ministerstva zahraničí turecké stroje vnikly do řeckého vzdušného prostoru opakovaně a pokaždé kvůli nim vzlétly řecké stíhačky, aby narušitele identifikovaly, napsal list Kathimerini. Dva z tureckých letouny byly ozbrojené.

„Provokativní akce Ankary říkají světu, že Turecko neuznává existující vzdušné a námořní hranice ve východním Středomoří,“ řekl bývalý řecký náčelník štábu ruskému listu Rossijskaja gazeta.

Jde o první případ v letošním roce. Loni Turecko narušilo ve více než 1300 případech vzdušný prostor u ostrovů, na které si Řecko klade nároky, které ale Ankara neuznává. Celkově byl řecký vzdušný prostor loni narušen ve 2224 případech, což je dvakrát více než předloni. V 31 případech byl narušen i v oblastech, které nejsou předmětem sporů.

Reklama

Výběr článků

Načítám