Hlavní obsah

Silvestrovské útoky na ženy hlásí i další evropské země

Německo není jedinou zemí, kde ženy na Silvestra čelily sexuálním útokům spojeným s krádežemi. Hlásí je i Finsko, Švédsko, Švýcarsko a Rakousko. Policie v Helsinkách zaznamenala tu noc nebývale velké množství sexuálního obtěžování žen, uvedl server News.com.au.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouská policie v ulicích Vídně během silvestrovských oslav

Článek

„K takovému obtěžování o předchozích silvestrech nebo jiných podobných příležitostech nedocházelo. V Helsinkách je to zcela nový fenomén,“ řekl tajemník helsinské policie Ilkka Koskimäki agentuře AFP. Strážci najatí k hlídkování na hlavním helsinském náměstí, kde se sešlo 20 000 lidí, řekli policii, že byli svědky „velmi rozšířeného sexuálního obtěžování“.

Tři útoky byly zaznamenány na hlavním helsinském nádraží, kde se shromáždilo asi tisíc migrantů žádajících azyl. „Policie přijala informace o třech případech sexuálního napadení. Podezřelými byli žadatelé o azyl. Tři lidé byli dopadeni na místě a skončili ve vazbě,“ dodal Koskimäki. Mezi zadrženými je i muž z Iráku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Většina z nich se chovala spořádaně," dodal s odkazem na velkou skupinu migrantů na nádraží.

Policie uvedla, že se na oslavy pečlivě připravovala, protože „dostala několik tipů, že azylanti v hlavním městě mají plány obtěžovat ženy a dělat výtržnosti.“ Podle Koskimäkiho ale není žádné přímé spojení mezi oběma případy. ”Ale ten fenomén je velmi podobný."

Útoky ve Švédsku, Švýcarsku i Rakousku

Ještě před silvestrem bylo zadrženo šest Iráčanů v azylovém centru Kirkkonummi třicet kilometrů západně od Helsinek kvůli tomu, že podněcovali ke kriminalitě. Zajištěni byli právě kvůli informacím o možných silvestrovských nepokojích.

O sexuálních útocích na ženy na Silvestra informovala také švédská policie. Došlo k nim v 35tisícovém městě Kalmar na jihu země. Skupina mužů tam údajně na náměstí obklíčila postupně nejméně 15 žen a obtěžovala je. Dva muže, oba žadatele o azyl, už prý policie prostřednictvím tlumočníka informovala, že jsou podezřelí ze sexuálního násilí. Další se policisté snaží vypátrat. "Víme, co se stalo v Německu, ale soustředíme se na vyšetřování toho, co se stalo v Kalmaru," sdělil policejní mluvčí Johan Bruun.

Šest podobných útoků jako v Kolíně zaznamenala i curyšská policie, podle které byl postup útočníků stejný, ženy záměrně sexuálně obtěžovali, aby je poté okradli. Byly „obklopeny několika muži tmavé pleti“, uvedla policie. „Je to trochu podobné,“ uvedl mluvčí curyšské policie Marco Cortesi, který ale dodal, že rozsah útoků se nedá s těmi kolínskými srovnat, i když počet byl na město nebývalé vysoký.

O podobných případech ví i rakouská policie, která o nich ale neinformuje s ohledem na ochranu obětí. Údaje o nich se objevily v místních médiích. Jedna z napadených žen řekla listu Österreich, že je i s přítelkyní v centru Salcburku napadla skupina deseti až patnácti mužů, když se vracely domů z klubu. „Kamarádku popadl jeden z mužů a nasadil jí kravatu. Objímal ji a olizoval jí obličej.“ Osvobodila se, až když se jí podařilo útočníka udeřit a kopnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám