Hlavní obsah

Němci poprvé od konce války vydávají Mein Kampf

Berlín

V Německu poprvé od konce druhé světové války vyšla kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf, která položila základy ideologie národního socialismu a pomohla vmanipulovat masy pod křídla nacistické diktatury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové vydání Mein KampfVideo: Reuters

 
Článek

Vydání svazku, který Hiltler sepsal ve vězení, pobouřilo německou židovskou komunitu, nedokázala ale zabránit nakladatelům, aby vydali knihu, jejíž autorská práva právě vypršela.

Nové vydání zlověstného díla se prodává za 59 eur (zhruba 1600 korun). Je doplněno o poznámky historiků, má proto dva tisíce stran.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na pravé straně je vždy originální Hitlerův text, který na okraji doprovázejí poznámky historiků. Protější strana obsahuje detailní rozbor konkrétní pasáže originálního textu. Celkem tvoří komentář mnichovských historiků dvě třetiny obsahu knihy.

Foto: Matthias Balk, ČTK/AP

Mein Kampf

Učitelé vydání knihy oceňují

Zařazení knihy do osnov podporuje Německý svaz učitelů. Když se žáci v komentované podobě seznámí s Hitlerovým spisem, sníží se podle svazu nebezpečí, že podlehnou neonacistické propagandě.

„Jako občan i jako učitel mám zkušenost, že zakázané věci vyvolávají v lidech zvědavost. Takže toto vydání by mohlo (Mein Kampf) zbavit určitého tajemného kouzla, které ho obklopuje,” řekl v televizi N24 představitel svazu Josef Kraus.

V němčině Mein Kampf vychází poprvé od konce druhé světové války, protože Bavorsko, které spravovalo autorská práva, dosud vydání knihy bránilo. Platnost autorských práv však na konci loňského roku vypršela. V jiných jazycích už Hitlerův text v minulosti vyšel, v Česku byl jeho nekomentovaný překlad vydán v roce 2000. V Izraeli pro akademické účely dokonce existuje hebrejský překlad.

Anketa

Měl by se podle vás vydávat Mein Kampf
Ano, v jakékoliv podobě
79,1 %
Ano, ale jen s komentáři historiků
12 %
Ne
8,9 %
Celkem hlasovalo 2088 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám