Hlavní obsah

Francie si připomíná výročí masakru v Charlie Hebdo, oběti na pamětní desce popletli jméno

– Paříž

Před nadcházejícím výročím masakru v redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži odhalil v úterý francouzský prezident François Hollande pamětní desku 17 obětem. Jelikož ale ve jméně jedné z nich udělali chybu, byla deska po ceremoniálu zase zahalena a čeká na výměnu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Prezident François Hollande odhaluje pamětní desku před bývalou redakcí Charlie Hebdo.

Článek

„Na památku obětí teroristického útoku proti svobodě slova,“ hlásá nápis na desce v ulici Nicolas-Appert u bývalého sídla satirického týdeníku, kde bratři Said and Chérif Kouachiovi loni 7. ledna zastřelili 12 lidí.

Kromě nápisu jsou na desce vyryta také jména všech obětí. Kvůli chybě ve jméně Georgese Wolinského, jednoho ze zabitých kreslířů, ale byla deska hned po ceremonii opět zahalena.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

V příjmení kreslíře Wolinského má být správně na konci měkké i. Desku úřady vymění.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Prezident François Hollande odhaluje pamětní desku před bývalou redakcí Charlie Hebdo

Podle starostky Paříže Anne Hidalgové, která se pietního aktu zúčastnila po boku prezidenta Hollandea a premiéra Manuela Vallse, by mělo k její výměně dojít nejpozději do 48 hodin.

Nedaleko redakční budovy také přítomní uctili památku policisty Ahmeda Merabeta, kterého islamisté zabili při útěku z místa činu. Na chodníku, na němž muslimský policista podlehl svým zraněním, byl mimo jiné nasprejován nápis Je suis Ahmed v barvách francouzské trikolory, tedy v červené, bílé a modré barvě. Symbolem solidarity s oběťmi útoku se před rokem stal slogan Je suis Charlie (Já jsem Charlie).

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Nápis v barvách francouzské trikolóry připomíná památku policisty Ahmeda Merabeta, kterého islamisté zabili při útěku z redakce Charlie Hebdo.

Později prezident odhalil třetí pamětní desku připomínající čtyři oběti z košer lahůdkářství nedaleko Porte de Vincennes, kde zabíjel Amédy Coulibaly. Tato deska nese nápis „na paměť obětí antisemitského atentátu".

Kromě lidí v redakci časopisu a okolí a v košer lahůdkářství zabili islamisté během tří dnů útoků také policistku na pařížském předměstí Montrouge. Na její počest se pamětní deska odhalí v sobotu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Nové číslo Charlie Hebdo vyjde v miliónovém nákladu.

Ve středu vyjde zvláštní číslo týdeníku Charlie Hebdo s obrázky zastřelených kreslířů i současných autorů. K dostání bude téměř milión výtisků. Redakce už v pondělí odhalila podobu titulní strany. Je na něm kresba prchajícího boha s kalašnikovem na zádech doprovázená popisem: „Rok poté je zabiják stále na útěku“.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Reklama

Související témata:

Související články

Karikaturista Luz chce odejít z Charlie Hebdo

Populární karikaturista Rénald Luzier, přezdívaný Luz, se rozhodl opustit francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo. V rozhovoru s francouzským deníkem...

Výběr článků

Načítám