Hlavní obsah

Kolín nad Rýnem čelil na Silvestra vlně sexuálních útoků a krádeží od přistěhovalců

– Kolín nad Rýnem

Policie v Kolíně nad Rýnem řeší rozsáhlý případ sexuálních útoků a krádeží během silvestrovské noci, které mají nejméně osmdesát obětí. V pondělí to podle listu Kölner Stadt-Anzeiger oznámil policejní prezident Wolfgang Albers. Za útoky stály početné skupinky mužů, kteří byli arabského a severoafrického vzezření.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Stav, kdy uprostřed města dochází k takovým činům, je nepřípustný,” řekl Albers k napadením a krádežím u kolínského hlavního nádraží.

Na tiskové konferenci sdělil, že na přilehlém náměstí se shromáždila asi tisícovka mladých mužů arabského vzhledu, jak uvedli svědci i policisté. Z tohoto davu se následně vyčlenily skupinky o 20 až 100 lidech, kteří pak obkličovali, okrádali a obtěžovali ženy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Masové osahávání

Albers uvedl, že šlo o sexuální delikty v masivní podobě. Obtěžováno bylo nejméně 15 žen. Některé z žen, které cituje list Die Welt, vypověděly, že je muži osahávali po celém těle.

„Náhle jsem ucítila ruku na svém zadku, pak na prsou, nakonec mě osahávali všude,” uvedla jedna z žen. „Jeden útočník sáhl do kalhot i policistce v civilu,” sdělil Arnold Plickert z policejního odborového svazu.

Útočníci pak své oběti připravili o mobilní telefony, kabelky či peněženky.

Kolínská policie označila některé sexuální útoky jako snahu odvést pozornost obětí od kapesních krádeží.

V neděli u kolínského nádraží zadržela policie pět lidí, kteří se podíleli na obtěžování žen a okrádání cestujících. Zda ale tyto činy souvisí s událostmi silvestrovské noci, není zatím jasné.

Přišli před dvěma lety

Německá média řeší otázku, kolik lidí se na incidentech v posledním dni roku podílelo a kdo útočníci byli. Jeden z vyšetřovatelů listu Kölner Stadt-Anzeiger řekl, že za krádežemi a obtěžováním nejsou uprchlíci, kteří v posledních měsících do Německa masově přicházejí.

Nejmenovaní představitelé zemského ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska nicméně uvedli, že některé útočníky policie zná a že to jsou problémoví přistěhovalci ze severní Afriky, kteří do Německa přišli asi před dvěma lety jako běženci.

Reklama

Výběr článků

Načítám