Hlavní obsah

Řidič, který najel do francouzské hlídky, chtěl zabíjet vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouz tuniského původu, který v pátek najel úmyslně autem na vojenskou hlídku u mešity ve francouzském městě Valence, není spojen s žádnou teroristickou skupinou. Uvedli to podle agentury Reuters vyšetřovatelé. Podle nich chtěl zabíjet vojáky.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský policejní vyšetřovatel

Článek

„Jde o čin jednotlivce,” uvedl podle agentury AFP na tiskové konferenci prokurátor Alex Perrin. „Když byl zadržen, zmiňoval, že chtěl zabíjet vojáky, protože vojáci zabíjejí lidi,“ dodal prokurátor. Tak by se stal mučedníkem.

Motiv ale úplně zřejmý není. „Nemáme žádný důkaz, který by naznačoval, že šlo o teroristický čin,“ sdělil prokurátor, „údajně zvolal Alláh je veliký, což by mohlo naznačovat náboženský prvek.“ Zvolání však mohlo být jen reakcí na prekérní situaci

Zatčený devětadvacetiletý muž je nezaměstnaný a žije na předměstí Lyonu. Dosud nebyl v hledáčku policie, justice či tajných služeb. Neléčil se na psychiatrii, podle prokurátora nic nenaznačuje, že by trpěl duševní nemocí.

Řidič přijel před několik dny do Valence za příbuznými. V pátek brzy odpoledne náhle dvakrát najel svým osobním autem na čtyři vojáky, kteří hlídkovali před mešitou ve Valence.

Vojáci útočníka postřelili na ruce a noze. Muž nyní leží v nemocnici a vyslýchá ho policie. Při incidentu byl zraněn také jeden voják, kterého zranilo auto. Lehce zraněn byl rovněž jeden kolemjdoucí, kterého zasáhla do nohy odražená kulka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám