Hlavní obsah

Krize kolem veřejnoprávních médií v Polsku eskaluje, rezignovali ředitelé čtyř kanálů

Právo, Novinky, PM, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Ředitelé čtyř nejdůležitějších kanálů veřejnoprávní Polské televize (TVP) podali v ve čtvrtek na protest proti kontroverzní novele mediálního zákona demisi. Ředitel televize Janusz Daszczyński jejich rezignaci přijal. V pátek o tom na svých internetových stránkách Gazeta Wyborcza.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

Demisi podali šéfové TVP1 Piotr Radziszewski, TVP2 Jerzy Kapuscinski, TVP Kultura Katarzyna Janowská, a Televizní informační agentury Tomasz Sygut. Rezignovala také personální ředitelka televize Ewa Gerová. Potvrdila to mluvčí TVP Aleksandra Gierowsová - Brzezinská poté, co o rezignaci informovala polská média s odvoláním na Syguta a Radziszewského.

Všechny čtyři rezignace byly podány kvůli tomu, že Senát v poslední den minulého roku potvrdil kontroverzní novelu zákona o veřejnoprávních médiích. Ta umožní nové konzervativní polské vládě Práva a spravedlnosti (PiS) dosadit do jejich vedení bez konkurzu své lidi.

Podle novely vybírá ředitele státní televize i rozhlasu stát jako jediný akcionář. Jmenovat je má ministr financí na dobu neurčitou. Doposud je vybírala Národní rozhlasová a televizní rada. Její role se tím oslabí. Jednotlivé rady se podle novely zmenší a budou jen tříčlenné, zatímco nyní jsou u celostátních kanálů sedmičlenné a u regionálních pětičlenné. Nově jsou také stanoveny podmínky pro členy rad. se také zmenší a bude jen tříčlenná

Mandát dosavadních ředitelů podle novely vyprší  podle novely předčasně, aby se mohla co nejrychleji uplatnit.

Novelu ještě musí schválit prezident Andrzej Duda. Vzhledem k tomu, že pochází z vládnoucí PiS, byť po nástupu do funkce musel ze strany vystoupit, jde spíše o formalitu.

Už od pátečního rána hraje na protest proti novele na prvním programu Polského rádia (PR) každou lichou hodinu polská státní hymna a každou sudou Óda na radost, která je hymnou Evropské unie. [celá zpráva]

Je to náš symbolický protest, kterým vyjadřujeme vážné obavy před ztrátou nezávislosti. Potrvá co nejdéle, pravděpodobně až do příchodu nových kádrů vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS),” řekl v pátek dosavadní ředitel prvního programu PR Kamil Dabrowa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám