Hlavní obsah

Slovenský prezident varoval před šířením strachu, bojkot projevu neuspěl

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Odpůrci slovenského prezidenta Andreje Kisky vyzvali k bojkotu jeho novoročního projevu a označili hlavu státu za válečného štváče. Výzva k bojkotu neuspěla a nakonec byla z internetu stažena. Kiska v projevu varoval před šířením strachu a extremismu.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Z výzvy si lidé začali legraci, proto ji nakonec její organizátoři stáhli. „Dobrý den, bude se to dát někde ignorovat i před velkoplošnými obrazovkami na náměstích? Přece jen na náměstí je úplně jiná atmosféra, než když sedíš doma před vypnutým televizorem a ignoruješ,“ napsal jeden z diskutujících.

„Moc rád bych projev ignoroval, ale koupil jsem si výhodně televizor na splátky," uvedl další v narážce na Kiskovo někdejší podnikání se splátkovým prodejem. Někteří se ptali, zda se počítá za ignorování, když projev prostě po silvestrovské noci prospí. Jiní se zajímali, zda je možné projev ignorovat ze zahraničí.

Varoval před šířením strachu

Kiska ve svém novoročním projevu varoval před šířením strachu a extremismu. Odsoudil rovněž spojování terorismu s uprchlickou krizí.

„Spojovat teroristické útoky v Paříži, ale i téměř každodenní teroristické útoky za hranicemi Evropy se současnou utečeneckou vlnou jako přímou příčinou terorismu je politická manipulace. Ve skutečnosti to vyhovuje záměrům teroristů šířit v Evropě a po světě strach," zdůraznil Kiska.

Slovenský prezident vyzval Slováky k účasti na březnových parlamentních volbách.

„Nenechte za sebe rozhodovat jiné,“ uvedl. Kiska rovněž kritizoval stav slovenského zdravotnictví a školství. „Podle jedné z analýz u nás na vyléčitelné nemoci ročně zemře o 3000 lidí více než v Česku," argumentoval prezident s tím, že výdaje obou zemí jsou obdobné, „zřejmě u nás není jiná oblast, kde je tolik svévole, chaosu v systému, neprůhledných zájmů, klientelismu a nepořádku, než je naše zdravotnictví."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám