Hlavní obsah

Každou hodinu hymna, polský rozhlas protestuje proti novele mediálního zákona

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Poté, co polský Sejm ve středu schválil a Senát na Silvestra potvrdil kontroverzní novelu zákona o veřejnoprávních médiích, která umožní nové konzervativní vládě dosadit do jejich vedení bez konkurzu své lidi, začali redaktoři a technici prvního programu Polského rádia (PR) protestovat proti jeho znění.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polští politici během debaty v Senátu. Dole uprostřed šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski.

Článek

Od páté hodiny ranní zní na této rozhlasové stanici každou lichou hodinu polská hymna a každou sudou hodinu Óda na radost, která je hymnou Evropské unie.

„Je to náš symbolický protest, kterým vyjadřujeme vážné obavy před ztrátou nezávislosti. Potrvá co nejdéle, pravděpodobně až do příchodu nových kádrů vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS),” řekl v pátek dosavadní ředitel prvního programu PR Kamil Dabrowa.

Konzervativní vláda PiS, kterážto strana po říjnových volbách ovládla Sejm i Senát, svůj postup k veřejnoprávním médiím zdůvodňuje tvrzením, že je po osmi letech liberální vlády Občanské platformy (PO) chce vrátit Polákům.

PiS chystá čistky

Lídři PiS zároveň zdůrazňují, že je nejvyšší čas aby média skončila s kritikou procesu změn, kterými momentálně v Polsku procházejí. Novelu mediálního zákona kromě polské opozice kritizuje i mnoho mezinárodních organizací, například Reportéři bez hranic nebo Sdružení evropských novinářů. Tyto organizace tvrdí, že jde o vážné ohrožení nezávislosti.

„Kaczyńského PiS dobyl na Štědrý den ústavní soud (ÚS) a na Silvestra veřejnoprávní média. Hrůza pomyslet, co se stane na Tři krále,” komentoval dění v zemi týdeník Polityka. Ten zároveň připomněl, že PiS chystá ve veřejnoprávních médiích velké čistky svých kritiků.

„Chtějí úplnou a nikým nekontrolovanou moc. V první řadě zaútočili na ÚS a vzápětí na média. Občanská společnost však nesmí toto bezpráví nečinně přehlížet,” napsal na svých internetových stránkách deník Gazeta Wyborcza, která zároveň vyjádřila plnou podporu protestujícím.

Novelu zákona o veřejnoprávních médiích musí ještě podepsat Andrzej Duda. „Vzhledem k jeho dosavadní absolutní loajálností k vládnoucímu PiS, z kterého pochází, však už jde pouze o formální krok,” napsal týdeník Newsweek Polsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám