Hlavní obsah

V Mnichově chtěl na Silvestra zaútočit Islámský stát

– Mnichov

Policie v Mnichově krátce před silvestrovskou půlnocí varovala před bezprostředně hrozícím teroristickým útokem v bavorské metropoli. Atentát podle úřadů plánovalo radikální hnutí Islámský stát; pět až sedm lidí se prý chystalo spáchat sebevražedný útok. Dnes brzy ráno policie uvolnila provoz na obou evakuovaných mnichovských nádražích, která se měla stát terčem.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Němečtí policisté v centru Mnichova

Článek

"Máme konkrétní informace, které jasně ukazují na riziko teroristického útoku v Mnichově, zvláště vůči hlavnímu nádraží a železniční stanici Pasing," uvedla policie ve čtvrtek v prohlášení. Dodala, že informace o hrozícím atentátu považuje za "vážné a věrohodné".

Policie proto v noci hlavní nádraží i stanici Pasing na západním předměstí uzavřela a občanům vzkázala, aby se vyhnuli místům, kde je velká koncentrace lidí. Nový rok přesto podle agentury DPA přivítaly v ulicích Mnichova tisíce lidí.

Útok chystalo pět až sedm lidí

Za teroristickým spiknutím stálo podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna patrně radikální hnutí Islámský stát. Pět až sedm lidí se chystalo spáchat sebevražedný atentát, upřesnil dnes na společné tiskové konferenci mnichovský policejní šéf Hubertus Andrä. Tuto informaci mu prý předaly zahraniční tajné služby.

Policie zatím nezveřejnila žádné podrobnosti o možných pachatelích. Rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk tvrdí, že útoky na nádražích plánovala skupina sedmi Iráčanů žijících v Mnichově.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ozbrojení policisté hlídali vchody do mnichovského hlavního nádraží, které se mělo stát terčem teroristického útoku.

Po několika hodinách se rozjely vlaky i metro na stanicích hlavní nádraží a Pasing. Policie tam podle agentury DPA provádí namátkové kontroly. "Jsme šťastní, že se v noci nic nestalo. Vyšetřování pokračuje a my budeme nadále bdělí," uvedla mnichovská policie na svém twitteru.

Zvýšená bezpečnostní opatření panovala o silvestrovské noci především v Bruselu, kde radnice kvůli hrozbě teroristického útoku zrušila plánovaný ohňostroj, a v Paříži, kde po teroristických útocích doprovázela silvestrovské a novoroční oslavy bezpříkladná mobilizace bezpečnostních sil.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Němečtí policisté v Mnichově

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám