Hlavní obsah

Stárnoucí kontinent Evropa má milióny prázdných domů

Právo, rm

O neutěšené demografické situaci Evropy svědčí podle oficiální zprávy Eurostatu milióny uprázdněných či jen řídce obydlených sídel. Obecně platí, že nejvíce prázdných domů stojí na jihu Evropy a stávají se lákadlem pro turisty. Sever má zase smutný primát v počtu bytů a domů s jediným žijícím obyvatelem.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce prázdných domů je na jihu Evropy

Článek

„Evropa se mění v kontinent osamělých lidí, zejména žen, což platí hlavně pro Německo a Skandinávii,“ konstatuje bruselská agentura. V posledních letech vzrostl počet bytů a domů s jediným majitelem či nájemníkem natolik, že dnes představují třetinu všech obydlí v Evropě.

Rekord drží norská metropole Oslo s třiapadesáti procenty „single obydlí“, ovšem v absolutních číslech vede Dánsko, kde celostátní průměr nezaplněných bytů představuje 47 procent. Následuje Německo se čtyřiceti procenty, což je pro srovnání například dvojnásobek Portugalska.

Plných 18 procent evropských domácností obývají osamělé ženy a 12 procent muži, což podle Eurostatu odráží vysokou rozvodovost a setrvalý pokles počtu sňatků. Mezi roky 1964 a 2011 poskočila rozvodovost o závratných 150 procent, přičemž ve stejném období poklesl počet svateb z 3,4 miliónu na 2,1 miliónu.

Londýn nejmobilnější

Například v Londýně a skotském Glasgow plná polovina obyvatel nežije v manželském svazku, což celosvětově vyrovnávají jenom francouzské zámořské departementy Guadeloupe, Martinik a Francouzská Guyana. V lotyšské metropoli Rize je rozvedeno 16 procent všech žen.

Nejvíce se stěhují Švédové – každých pět let tam změní bydliště 40 procent obyvatel. V absolutních číslech je však nejmobilnější částí Evropy Londýn, kde se každoročně stěhuje 384 tisíc lidí.

Metropole nad Temží ostatně vykazuje v údajích Eurostatu nebývalé množství primátů, což naznačuje zmíněný trend, podle něhož bude z Británie v průběhu nadcházejících dekád nejlidnatější a do značné míry nejvýznamnější země Evropské unie.

Londýn je dnes mimo jiné sexuálně nejliberálnější – plných 13 procent obyvatel tam žije v registrovaném svazku osob stejného pohlaví.

Výběr článků

Načítám