Hlavní obsah

Stovky Britů jsou bez střechy nad hlavou, tisíce lidí záplavy odřízly od dodávek elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky lidí především ze severozápadní Anglie zasáhly masivní lijáky a s nimi spojené záplavy. Tisíce lidí zůstaly bez proudu. V hrabství Cumbria byla podle listu The Daily Telegraph vyslána na pomoc armáda. Vydatnými dešti rozvodněné toky ale způsobují velké problémy i ve Walesu a ve Skotsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v britském LeedsuVideo: Newsflare.com

 
Článek

Největší problémy představují vytrvalým deštěm rozvodněné řeky. Nejhůře postižené jsou hrabství Lancashire a Yorkshire, kde byly už v sobotu evakuovány stovky lidí.

Podle předpovědí se očekává, že na těchto místech budou záplavy sílit. V některých oblastech spadlo za 24 hodin tolik srážek, co jindy za celý měsíc.

V Leedsu řeka zaplavila ulice a její hladina, která je dva metry nad normálním stavem, stále stoupá. V Manchesteru se tok vylil z břehů.

„Život ohrožující záplavy”

Policie vyzvala k evakuaci několik set obyvatel Yorku, kde se z břehů vylily řeky Ouse a Foss. Hladina řeky Ouse by měla vrcholit v pondělí a to na více než pěti metrech. Na místě se proto zvyšují nedostačující protipovodňové zábrany.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Evakuace ve městě Tadcaster, v severní Anglii.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Policie pomáhá do člunu lidem ze zaplavených oblastí.

Meteorologové varují, že sever země zasáhnou další, „život ohrožující“ záplavy, napsal deník Dailymail. Silné lijáky budou přetrvávat do nedělního večera a teprve pak začnou ustávat.

Nasazení dalších vojáků

Premiér David Cameron po zasedání vládního výboru COBRA, který se zabývá mimořádnými situacemi, poděkoval záchranářům a vojákům, jež pomáhají lidem postiženým "nebývalými povodněmi".

Oznámil také nasazení dalších vojáků. Cameron vyjádřil rovněž soucit s lidmi zasaženými velkou vodou právě "v tomto období roku". Vláda v následujících letech zvýší investice do protipovodňových opatření, slíbil premiér.

Ministryně životního prostředí Liz Trussová se už dříve nechala slyšet, že kvůli nynější vážné situaci bude potřeba revidovat dosavadní protipovodňová opatření. Uvedla, že na severu Anglie dosáhly srážky "nevídané" úrovně a protipovodňová ochrana byla překonána.

Vláda se tím bude muset zabývat. K navýšení investic do opatření chránících obyvatele a jejich majetek před povodněmi vyzvala vládu i opoziční Labouristická stana.

Reklama

Výběr článků

Načítám