Hlavní obsah

V Egejském moři se utopilo 18 lidí, včetně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Přinejmenším osmnáct migrantů, včetně několika dětí, zahynulo při potopení lodi směřující z tureckého pobřeží na řecký ostrov Lesbos. Informovala o tom agentura AFP. Po čtrnácti pohřešovaných turecká pobřežní stráž stále pátrá. Nehodu způsobilo špatné počasí na moři.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Lidé riskují cestu přes Egejské moře, i když je kvůli počasí rozbouřené.

Článek

Původně agentura informovala o osmi mrtvých, mezi kterými bylo šest dětí. Poté se číslo zvýšilo, počet mrtvých dětí nebyl upřesněn, ani to, jaké byly oběti národnosti.

Přetížená loď se potopila za úsvitu nedaleko tureckého městečka Bademli, odkud migranti na cestu do Evropy vyrazili. Vzdálenost z tureckého břehu na ostrov Lesbos tu přitom činí pouhých 15 kilometrů. Na moři ale v zimním období panuje špatné počasí.

Navzdory zhoršeným povětrnostním podmínkám v zimním období se běženci na nebezpečnou cestu přes Egejské moře do Evropy stále vydávají, i když oproti letním měsícům se jejich počet snížil

Menší poptávka, cena klesá

Vzhledem k poklesu poptávky pašeráci podle AFP nyní nabízejí své služby za 500 dolarů na osobu (asi 12 300 korun). V létě to bylo ještě 1200 dolarů (29 600 korun).

Uprchlíci na ostrově LesbosVideo: Novinky

Lodní neštěstí jsou v Egejském moři nyní téměř na denním pořádku. Ve středu zahynulo východně od řeckého ostrova Farmakonisi 13 lidí, včetně sedmi dětí. V úterý u ostrova Samos utonulo osm dospělých a tři děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám