Hlavní obsah

Němci ukázali lidskost, ocenil německý prezident ve vánočním poselství

– Berlín

Německý prezident Joachim Gauck ve svém vánočním poselství, které bude odvysíláno v pátek, tedy na Boží hod, ale jehož obsah byl již zveřejněn, ocenil nápomocný přístup Němců během nynější uprchlické krize. Němci tak podle něj ukázali lidskost.

Foto: Pool, Reuters

Německý prezident Joachim Gauck během vánočního poselství

Článek

"Vy všichni jste se stali tváří vřelé a lidské země," uvádí v poselství Gauck. "Ať již v rámci práce nebo dobrovolně jsme ukázali, co je v nás - dobrá vůle, profesionalita a také umění improvizace. A jsme svědky toho, že jedinci i společnost mohou stále objevovat a růst," dodává spolkový prezident s tím, že tak může země rozpoznávat výzvy, které přijímá a které podle něj i zvládne.

Gauck dále uvádí, že tam, kde úřady narážejí na svá omezení, přicházejí spontánně a samozřejmě občané, aby běžence přivítali. "Tisíckrát jste přinesli jídlo a pití, přikrývky a oblečení, organizovali jazykové kurzy a nabídli podporu úřadům," říká německý prezident. Bezpočtukrát podle něj učinili vše, co je v jejich silách, i policisté, úřady, školy a školky.

Uprchlickou krizi, během které do Německa přišlo v letošním roce milion žadatelů o azyl, považuje Gauck za mimořádně velkou výzvu. Vyzývá proto, aby se řešení problémů, které s běženeckou problematikou souvisejí, hledalo demokratickými způsoby. "Jedno je však jisté. Násilí a nenávist nejsou legitimním prostředkem debat, žhářství a útoky na bezbranné lidi si zaslouží naše opovržení a potrestání," dodává.

Zmínil i napětí v EU

Gauck je přesvědčen, že občané i jejich zvolení zástupci naleznou taková řešení, která budou odpovídat etickým normám Německa a která neohrozí sociální soudržnost země. Řešení navíc musí zohlednit blaho obyvatel a zároveň nesmějí zapomínat na tíseň běženců.

Prezident ve svém projevu rovněž přiznává, že v závěru letošního roku je obtížné nechat se unést vánoční atmosférou, neboť letošek poznamenala řada neštěstí, násilností, teroru a válek. Připomíná například zřícení letounu německé společnosti German Wings, listopadové teroristické útoky v Paříži a ozbrojené konflikty na Blízkém východě a Africe. Zmiňuje se i o napětí a sporech uvnitř Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám