Hlavní obsah

Hlavu svého šéfa pověsil na plot, teď se zabil ve vězení

Paříž

Pětatřicetiletý Francouz, který zavraždil svého nadřízeného a jeho hlavu pověsil na plot průmyslového závodu u Lyonu, v noci na středu spáchal ve vězení sebevraždu. Uvedla to agentura AFP. Francouzská prokuratura muže kvůli pokusu o útok v průmyslovém závodě u Lyonu obvinila z terorismu.

Foto: Reuters

Policie u továrny Air Products v Saint-Quentin-Fallavier, kde Salhi útočil

Článek

Úřady potvrdily, že šlo o sebevraždu. Yassin Salhi se oběsil na prostěradle ve své cele, potvrdili představitelé z věznice Fleury-Merogis na předměstí Paříže. Nalezen byl v 21:15

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Salhi byl v cele sám a úřady nepředpokládaly, že by se mohl zabít.

Muž, který pracoval jako řidič, na konci června zavraždil svého čtyřiapadesátiletého šéfa Hervéa Cornara v Isere a uřízl mu hlavu. Tu spolu s vlajkami Islámského státu pověsil na plot u místa útoku. Fotografii s hlavou oběti poslal přes mobilní aplikaci na kanadské telefonní číslo. Snímek odešel příjemci, který byl v Sýrii v oblasti kontrolované džihádisty. [celá zpráva]

Hned poté se pokusil zaútočit na sklad americké společnosti na výrobu technických a průmyslových plynů Air Products v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier asi 30 kilometrů jižně od Lyonu. S dodávkou vjel do areálu a narazil do tlakových lahví, které explodovaly, naštěstí nenajel do velkého zásobníku plynu.

Náboženský motiv nebo hádka v rodině

Salhi přiznal zabití zaměstnavatele, vždy ale popíral, že by jeho činy měly náboženský motiv. Tvrdil, že vraždil kvůli problémům v rodině a sporům se zaměstnavatelem. Přesto ho prokuratura obvinila ze zločinů spojených s islamistickým terorismem.

Důvodem je, že v roce 2006 byl vyšetřován kvůli napojení na salafisty. Tajné služby se mu věnovaly už od roku 2003 kvůli vazbám na radikální islám. V roce 2008 bylo jeho sledování ukončeno. Obnoveno bylo v roce 2013. V té době nosil plnovous a tradiční oděv.

Muž se narodil ve východofrancouzském Pontarlier poblíž hranice s Švýcarskem, ale jeho otec pocházel z Alžírska, matka měla marocký původ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám