Hlavní obsah

Polský Sejm schválil zákon o ústavním soudu, opozice bije na poplach

– Varšava

Dolní komora polského parlamentu v úterý schválila kontroverzní zákon o ústavním soudu, s nímž přišla nová konzervativní vláda. Podle opozice novela zcela ochromí činnost nejvyšší soudní instance v zemi. Senát, v němž má vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) pohodlnou většinu, bude o normě hlasovat ve středu, informovala polská média.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

Novela počítá s tím, že místo pětičlenného soudního senátu by většinu sporů muselo napříště rozhodovat nejméně 13 členů ústavního soudu, a to nikoli prostou většinou, jako dosud, ale dvoutřetinovou. Jinak pře zůstane nerozhodnuta. To podle kritiků povede k faktické paralyzaci této instituce, do jejíchž řad PiS nedávno zvolila pět "svých" soudců.

Senát ústavního soudu přitom začátkem prosince uznal za neústavní předchozí novelu, která zrušila říjnovou volbu jiné pětice soudců, již provedl ještě minulý parlament ovládaný dnes opozičními liberály z Občanské platformy (PO).

V Orbánových stopách

Nová vláda PiS během prvních týdnů po říjnovém triumfu v parlamentních volbách naráz vyměnila skupinu šéfů tajných služeb a dalších bezpečnostních orgánů, dosadila do vedení státu několik lidí s problematickou minulostí a pokouší se o změny ústavního soudu, které opozice i právní experti odmítají jako neústavní.

Oponenti nového režimu hovoří o tom, že vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński kráčí ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána. Proti krokům vlády se v polských městech v posledních týdnech scházejí desetitisícové demonstrace.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová polská vláda pokračuje v čistkách

Nová polská konzervativní vláda premiérky Beaty Szydlové ve čtvrtek odvolala policejního prezidenta Krzysztofa Gajewského. Oznámilo to polské ministerstvo...

Výběr článků

Načítám