Hlavní obsah

Centrum německé Mohuče zahalila hustá mlha, z cisterny uniklo 20 tun oxidu uhličitého

Mohuč

Část centra německé Mohuče ochromil v úterý rozsáhlý únik oxidu uhličitého. Ulice v místě nehody zahalila hustá mlha. Úřady v oblasti zastavily dopravu a vyzvaly obyvatele, aby nechodili do sklepů a nepohybovali se po přízemních prostorech, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Únik oxidu uhličitého v německé Mohuči

Článek

Při nehodě unikla celá cisterna, tedy 22,3 tuny plynu, který byl určen pro tamní vinný sklep. Podle předběžných zjištění únik způsobil vadný ventil. Řidič cisterny se ho neúspěšně pokusil uzavřít, při manipulaci ale utrpěl omrzliny. Nikdo další zraněn nebyl, několik lidí si ale stěžovalo na bolesti hlavy.

Kvůli úniku byl uzavřen blízký vánoční trh, místem nejezdily ani žádné autobusy a tramvaje. Hasiči v postižených ulicích kontrolovali koncentraci oxidu uhličitého ve sklepích. Zásahu se účastnilo asi 80 hasičů a dvacet policistů.

Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, který je těžší než vzduch. V pevném skupenství je znám jako suchý led. Při vyšších koncentracích vyvolává závratě, bezvědomí a smrt. Kritická je koncentrace v ovzduší okolo 20 procent, kdy se člověk okamžitě upadne do bezvědomí a po několika minutách zemře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám