Hlavní obsah

Indičtí nezletilci budou kvůli utýrání studentky souzeni jako dospělí za vraždy a znásilnění

Dillí

Indický parlament schválil v úterý zákon, který umožňuje, aby nezletilí ve věku 16 až 18 let byli souzeni za znásilnění a vraždy stejně jako dospělí. Dosud mohli pachatelé mladší 18 let dostat maximálně tříletý trest v nápravném zařízení. Jeden z pachatelů brutálního znásilnění indické studentky se proto mohl o víkendu dostat na svobodu.

Foto: Adnan Abid, Reuters

Indičtí policisté před soudem v Dillí, kde soudili pachatele znásilnění.

Článek

Právní normu schválila v úterý horní komora indického parlamentu; dolní komorou prošla již v květnu. Zákon musí ještě podepsat prezident, ale to je podle expertů pouhá formalita.

Zákonodárný sbor novelu zákona schválil jen pár dnů poté, co byl o víkendu z vězení propuštěn nejmladší z členů gangu, který v roce 2012 v autobusu v indické metropoli Dillí před očima partnera brutálně znásilnil studentku, která o dva týdny později zemřela. Dotyčnému bylo v době spáchání činu 17 let. Soud mu v srpnu 2013 udělil nejpřísnější trest, jaký umožňoval zákon - odnětí svobody na dobu tří let. V neděli 20. prosince byl mladík propuštěn z vězení.

Proti tak nízkému trestu se už při jeho vynesení zvedla vlna odporu a protesty znovu zesílily nedávno, před blížícím se propuštěním provinilce.

Ke změně zákona vyzývali i rodiče oběti. Znásilnění třiadvacetileté dívky v jedoucím autobusu a její následná smrt otřásly indickou společností a vyvolaly celonárodní demonstrace a diskusi o zacházení se ženami v Indii. Přítele dívky násilníci zbili.

Čtyři dospělí pachatelé byli odsouzeni k trestům smrti a nyní čekají na výsledek odvolání proti rozsudku. Pátý muž obžalovaný ze spoluúčasti byl nalezen oběšený v cele, kde údajně spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám