Hlavní obsah

Atmosféru předvánočního Bruselu stále kazí ozbrojení vojáci

Právo, Kateřina Farná (Brusel)

Magičnost sváteční atmosféry v Bruselu trochu kazí ozbrojení vojáci a policisté, jichž po městě viditelně přibylo. Stejně tak na jisté pochmurnosti přidávají obavy místních a turistů ze stále trvající hrozby teroristického útoku – v platnosti zůstává 3. stupeň. Navzdory tomu ale úřady vánoční trhy nakonec otevřely.

Foto: Yves Herman, Reuters

Policejní vůz v Bruselu

Článek

Velkému náměstí, tomuto malebnému prostoru, tak opět vládnou rozjaření turisté, kteří se fotografují u jesliček s živými ovečkami nebo poskakují před objektivy pod nazdobenou jedlí.

Bruselský život – i ten vánoční – se nicméně vzpamatoval poměrně rychle. Turisté výraznější strach o svou bezpečnost nemají. „Stále kolem pochodují nějací policisté. Nebojím se,“ říká kvapem jeden čínský host, aby mohl hned odběhnout za svou početnou skupinou.

Ani dvě Britky mířící z Bruselu do romantických Brugg nevypadaly nervózně a docela nadšeně si fotografovaly ochotně pózující čtveřici vojáků.

Davy návštěvníků poněkud prořídly

Populární vánoční trhy s dřevěnými stánky poprášenými umělým sněhem nově u historické budovy burzy zasahují i na kus promenády, od letošního června druhé největší pěší zóny v Evropě. Část trhů blíže k Velkému náměstí ještě před pár dny oddělovaly železné zábrany a policejní pásky. Dovnitř se tak dostali jen ti, kdo prošli důkladnou policejní kontrolou. Zátarasy jsou nyní už pryč a od úchvatného náměstí až po barevnou vánoční vesnici za kostelem sv. Kateřiny mohou davy proudit stejně svobodně jako v předchozích letech.

Foto: Yves Herman, Reuters

Příslušník speciální jednotky hlídkuje v Bruselu při policejní razii v centru města.

Na rozdíl od dřívějších ročníků ale jejich houfy viditelně prořídly, i když oficiální čísla zatím nejsou známa. Nicméně bruselská radnice už oznámila, že s návštěvností 70 tisíc lidí na přehlídce Xmas Parade je navýsost spokojená.

Stejné nadšení ovšem nesdílí spolumajitelka stánku s francouzskými kaštanovými specialitami. Loni mi její manžel radostně líčil, jak jejich delikátní krém mizí z pultu rychlostí blesku. Nyní jeho žena jen krčí rameny: „Lidí výrazně ubylo, a hlavně z nich není cítit ta sváteční nálada.“

Podobně posmutněle se tvářil i Nicolas, 24letý prodejce vyhlášených belgických perníčků. Při vybalování úhledných balíčků se svěřil, že ho pokles návštěvníků mrzí. „Normálně už první dny trhů tu nebylo k hnutí,“ srovnává prořídlé zástupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám