Hlavní obsah

Havárii slovenského armádního vrtulníku způsobil silný vítr

Právo, ivi
Bratislava

Červencovou havárii vrtulníku Mi-17 slovenské armády, při níž přišel o život 40letý pilot Richard Sépi, způsobil silný vítr, který zasáhl zadní rotor, čímž se stroj dostal do vývrtky. V pondělí to uvedl velitel slovenských vzdušných sil Miroslav Korba s odvoláním na výsledky vyšetřování.

Foto: TV Markíza

Vrtulník Mi-17 byl při havárii zcela zničen.

Článek

Nešlo tedy o technickou poruchu, ani o chybu pilota, jak uváděly původní informace. Vrtulník se třemi lidmi na palubě nacvičoval u obce Hradisko v okresu Prešov přistávání v neznámém terénu.

Další dva členové posádky utrpěli těžká zranění.

Televize Markíza upozornila, že Slovensko má výzbroji 14 vrtulníků Mi-17, ale vzlétnout mohou jen čtyři stroje. Podle standardů Severoatlantické aliance by měli piloti ročně nalétat 140 hodin. Slovenští piloti vrtulníků nalétají ročně v průměru jen polovinu.

Vrtulníky Mi-17 nahradí americké stroje Black Hawk. První stroj by měl být dodán v příštím roce a v roce 2017 budou dodávky ukončeny. Jedná se o nákup víceúčelových vrtulníků, které mohou být použité například při povodních, při hašení požárů a při dalších událostech. Kontrakt zahrnuje servis zakoupených strojů i výcvik pozemního personálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám