Hlavní obsah

Otec dvojčat Kaczyňských před svými syny u moci Poláky varoval

Právo, PM

V Polsku není politik, který by za uplynulých šestadvacet let budil tak silný a zároveň rozporuplný zájem veřejnosti jako Jaroslaw Kaczyński. Vystudovaný právník, od malička posedlý politikou, je jako z jiného světa. I když je nyní brán jako nejsilnější muž v zemi, ještě nedávno neměl ani bankovní konto.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Jaroslaw Kaczyński

Článek

Nemá však ani řidičák, nepoužívá počítač a mobil jen zřídka, stejně jako televizi. Milovník knih a koček žil celý život ve varšavské čtvrti Žoliborz s matkou Jadwigou. Ta před necelými třemi lety zemřela.

„I když jsem se neoženil, neznamená to, že žiju sám a opuštěn. Mám příbuzné a přátele – a samozřejmě kocoura,“ přiznal v týdeníku Viva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jaroslaw, o pár minut starší než jeho zesnulý bratr-dvojče Lech, se nikdy netajil až neuvěřitelnou blízkostí k němu. Nejenže spolu sportovali a natočili v dětství film O dvou, co ukradli měsíc, ale od mládí se zajímali o politiku.

Lídrem byl vždy Jaroslaw

Nejen v Polsku, ale ani ve světě nejsou jiná dvojčata, která by to dotáhla tak daleko jako oni, navíc souběžně, na prezidenta a premiéra.

„Lídrem dvojice byl vždy Jaroslaw, který vlastně rozhodoval i za Lecha. To on mu naplánoval politickou kariéru, byl jeho hlavním poradcem, a zřejmě ne vždy dobrým,“ napsal týdeník ­Newsweek Polsko.

Když Lech zahynul, Jaroslaw řekl, že až do své smrti bude držet za bratra smutek, a tak to i je – černý oblek, bílá košile a černá vázanka se staly jeho hlavním oblečením. Do Krakova na Wawel, kde je Lech pochován, jezdí sedmdesátkrát do roka, a jak nad hrobem slíbil, „změní Polsko k lepšímu a také se pomstí těm, kdo způsobili jeho smrt“.

Pro otce netruchlili

Jaroslaw byl jednoznačně průbojnější, drsnější a často i bezohlednější než Lech. Zatímco matku Jadwigu synové fascinovali, oddaně se věnovala jejich vzdělávání a později s neskrývanými sympatiemi sledovala jejich politické ambice, otec Rajmund je vnímal úplně opačně. Tento levicově liberálně orientovaný strojní inženýr a později pedagog Varšavské polytechniky vedl se syny trvale ostré spory.

Krátce před smrtí v roce 2004 pronesl: „Pokud se mí synové dostanou k moci, Polsku to nepřinese nic dobrého.“ Jaroslawa a Lecha, kteří se krátce poté stali nejvyššími polskými představiteli, otcova slova natolik rozhněvala, že veřejnosti ani neoznámili, že zemřel. A ačkoli rodiče spolu prožili, podle jejich vzpomínek, krásných 56 let, synové nad otcovým skonem netruchlili ani minutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám