Hlavní obsah

Španělského premiéra udeřil pěstí do obličeje jeho 17letý příbuzný

Mladík, který ve středu odpoledne během předvolebního setkání udeřil do obličeje španělského premiéra, je jeho vzdálený příbuzný a útok si naplánoval. Informoval o tom v pátek britský list The Times. Premiér Mariano Rajoy při útoku přišel o brýle a byl viditelně otřesen. Neutrpěl ale žádné vážné zranění. Ochranka sedmnáctiletého Andrése de Vicenteho Fuentese zadržela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladík napadl španělského premiéraVideo: Reuters

 
Článek

Z informací na sociálních sítích vyplynulo, že Fuentes, který je vzdáleně příbuzný s Rajoyovou manželkou, útok se svými přáteli plánoval. Jeden z jeho známých mu deset minut před napadením napsal: "Zabij ho. Vraž mu palce do očí, plivni na něj."

Mladík stál během předvolebního shromáždění ve městě Pontevedra vedle španělského premiéra, v jednu chvíli na Rajoye zaútočil a překvapil jak jeho, tak i premiérovu ochranku. Následně se snažil z místa činu utéct, byl ale sražen na zem a zadržen. Soud ve čtvrtek rozhodl, že bude poslán na šest měsíců do nápravného zařízení pro mladistvé.

Foto: Albert Gea, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Fuentes je údajně stoupencem různých antifašistických skupin, podporuje i separatistická hnutí v Galicii a Baskicku. Nemá ale vazby na žádné teroristické skupiny. Policii řekl, že premiéra udeřil, protože "dostává dva platy". Měl na mysli obvinění, že premiér obdržel tisíce eur z černého konta, kam přispívali nejrůznější podnikatelé a další osoby, které profitovaly z veřejných zakázek. Rajoy tato obvinění odmítá.

Bezpečnostní opatření na premiérových předvolebních akcích byla zpřísněna. Parlamentní volby ve Španělsku se budou konat tuto neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám