Hlavní obsah

Nová polská vláda pokračuje v čistkách, dotýkají se i spolupráce v NATO

Varšava

Nová polská vláda v noci na pátek vyměnila šéfa čerstvě vytvořeného polsko-slovenského kontrašpionážního centra Severoatlantické aliance ve Varšavě. Dosavadní ředitel Krzysztof Dusza podle ní minulý týden neuposlechl propouštěcí příkaz. Podle agentury AP se zdá, že tento krok je součástí snahy konzervativního kabinetu dosadit na klíčové státní posty loajální lidi.

Foto: ČTK/AP

Polská premiérka Beata Szydlová nedávno na tiskové konferenci přerušila zvyk svých prounijních předchůdců a obešla se bez vlajek EU.

Článek

Bývalý polský ministr obrany Tomasz Siemoniak noční operaci označil za „absolutní skandál” a za „čin, který v žádné zemi NATO nemá obdoby”. Jménem Polska se také Slovensku omluvil.

Úředník polského ministerstva obrany vnikl podle sesazeného ředitele do centra v půl druhé v noci v doprovodu vojenské policie.

„Řekl jsem jim, že jejich přítomnost zde je nezákonná,” uvedl Dusza, který prý o situaci informoval „slovenskou stranu a další zahraniční partnery”. V televizi TVN24 dále řekl, že nový šéf vojenské kontrarozvědky Piotr Bonczek se domáhal vstupu i do slovenských kanceláří.

Ministerstvo obrany se omezilo na strohé prohlášení, které potvrzuje uvedení nového šéfa do úřadu. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski pak podle agentury AFP v polském rádiu řekl, že „polští pracovníci centra přišli o právo na přístup k důvěrným dokumentům a museli být nahrazeni pracovníky, kteří toto právo mají”.

Špionážní centrum desítky zemí

Vytvoření centra Severoatlantické aliance pro kontrašpionážní činnost (NATO's Counter Intelligence Centre of Excellence) bylo dohodnuto v říjnu ve Spojených státech. Školicí středisko by mělo mít pobočku na Slovensku v Centru výcviku Lešť.

Do činnosti centra se chce zapojit asi deset zemí včetně České republiky, Maďarska a Německa. Pobočka v Lešti nebude určena pro zpravodajské nováčky. Agenti si v ní budou vyměňovat informace o taktických postupech nebo o používání technických prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám