Hlavní obsah

USA dokončily budování protiraketové základny v Rumunsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy a Rumunsko již brzy oznámí dokončení obranného armádního postavení jižně od Bukurešti, kde jsou umístěny prvky americké protiraketové obrany. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na pracovníky Pentagonu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při projevu v Pentagonu

Článek

Do operačního režimu budou převedeny radary, komunikační zařízení i samotné protirakety, které mají být součástí obranného štítu chránícího americké spojence v Evropě před íránskými raketami. Všechny hlavní komponenty systému budou předány velitelům s tím, že jsou připraveny k bojovému nasazení na počátku příštího roku.

Na budování základny se pracovalo rok. Její dokončení uspíšil nedávný úspěšný test obdobného systému na pobřeží Havajských ostrovů. "Systém je nyní připraven k ochraně jižní Evropy před ohrožením z Íránu, pokud se tato země rozhodne porušit platné dohody," řekl novinářům Riki Ellison z nevládní americké Aliance za raketovou obranu.

Spojené státy disponují čtyřmi protiraketovými bateriemi na základně Rota ve Španělsku a čtyřmi na lodích v Perském zálivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám