Hlavní obsah

Saakašvilli v Oděse je plivnutím do tváře Ukrajiny, řekl Putin

– Moskva
Novinky,

Tvrdá slova na hranici slušnosti zvolil ve čtvrtek ruský prezident na adresu Ukrajiny. Dosazení bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho do úřadu gubernátora Oděské oblasti je podle šéfa Kremlu plivnutím do tváře ukrajinského lidu. Současně naznačil, že ho tam poslali Američané. Poprvé přiznal, že na Ukrajině působí ruští vojáci na rozkaz, ale popřel, že by tam bojovaly celé jednotky.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je to plivanec do tváře ukrajinského lidu,“ řekl Putin a dodal, co se odehrávalo před tím, než Saakašvili nastoupil do funkce. „Krátce předtím byl v Americe. Myslím si, že ho tam poslali, aby se Ukrajina ocitla pod cizí správou,“ komentoval Putin situaci, že v čele Oděské oblasti stojí výrazně proamerický exprezident Gruzie, který se pokusil silou získat pod kontrolu Jižní Osetii.

Zašlo to podle Putina dál, než „kdyby Američané ukrajinskému vedení jen říkali, co se tam má dělat“. „Poslali tam lidi z civilizovanějších zemí, kteří vás budou řídit, protože vy sami to nedokážete. Nenajdeme v 45 miliónech pět nebo deset lidí, kteří by vás řídili. To je plivnutí do tváře,“ řekl Putin.

Ruští experti jsou na Donbasu

Ruský prezident připustil, že na Ukrajině jsou příslušníci ruských ozbrojených sil, když mu ukrajinský novinář řekl, že ho pozdravuje seržant z Togliatti, který čeká na výměnu za ukrajinské vojáky zadržované povstalci. „Neříkali jsme, že tam nejsou lidé plnící jisté úkoly, mimo jiné ve vojenské oblasti, ale to neznamená, že jsou tam pravidelné jednotky. Uvědomte si ten rozdíl,” řekl. Dříve ale Moskva pouze připouštěla, že tam jsou bývalí vojáci nebo vojáci na dovolené, kteří tam odešli o své vůli.

Ohledně výměny se ale vyjádřil pro výměnu všech za všechny. Podle něj se toho Kyjev nedrží: „Ty v kyjevském vězení považuje za zločince, kteří musejí před soud.“ Paradoxně se přitom nezmínil o souzení ukrajinské letkyně Nadji Savčenkové v Rusku, kterou takto soudí v Rusku.

Putin popřel, že by Moskva chystala nějakou ofenzívu proti Ukrajině, je ale znepokojen tím, že Kyjev neplní všechna ustanovení minské dohody a odmítá vidět realitu: „Nejde nám o zostření konfliktů, jde nám o to, aby byl konflikt co nejrychleji vyřešen, ale ne za cenu fyzické likvidace jihovýchodní Ukrajiny.“

Současně zmínil nepopularitu kyjevské vlády v oblasti: „Podívejte se na výsledky voleb. V devíti nebo v deseti regionech opoziční (proruský) blok vyhrál, v částech Doněcké a Luhanské oblasti, které jsou pod kontrolou Kyjeva, přes 43 procent lidí hlasovalo pro opoziční blok. Hodně počítáme s tím, že dojde k otevřenému dialogu.“

Odmítl kritiku, že Moskva torpéduje dohody: „Stokrát jsme slyšeli, že by Rusko mělo splnit minské dohody.“ Podle něj je ale neplní Kyjev. Kritizoval, že v dohodě se stanoví, že se zavedou změny v ústavě, kde se stanoví status oblasti: „Co je ale v zákonu o zvláštním statutu Donbasu – že je na tři roky. Musejí to udělat na trvalém základu. Tak je to v dohodě.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám