Hlavní obsah

Nizozemci se bouřili proti azylovému centru, policisté stříleli do vzduchu

Haag

Schůze v nizozemském Geldermalsenu, na níž se mělo projednat zřízení azylového centra, musela být zrušena. Odpůrci sáhli k násilí a pokusili se vtrhnout na radnici. Policie musela vypálit varovné výstřely do vzduchu, když demonstranti strhli ochrannou bariéru a stříleli po ochráncích zákona rachejtlemi, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemci se bouřili proti azylovému centru, policisté stříleli do vzduchuVideo: Reuters

 
Článek

V sedmadvacetitisícovém městě vzdáleném 25 km od Utrechtu se mělo zřídit centrum pro 1500 žadatelů o azyl. Před radnicí proti tomu protestovalo na 2000 lidí. Demonstrace vyústila v násilí, když protestující chtěli vtrhnout na radnici a povalili ochranné bariéry.

Policie je nakonec musela zastavit střelbou do vzduchu. Několik lidí zatkla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nikdo nebyl zraněn, uvedla starostka Miranda de Vries, ale na Twitter napsala, že je z toho, co se stalo, velmi smutná.

Nizozemský státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost Klaas Dijkhoff jednání demonstrantů v televizi odsoudil: „Hledání přístřeší pro žadatele o azyl představuje složitou otázku, ale existují meze při vyjadřování svých názorů. Hranice je překročena, když přejdete do křiku a k nepokojům. To není adekvátní diskuse. Naštěstí jsme viděli, že na jiných místech to probíhalo mnohem klidněji a řešení se našlo.“

Protest se konal den před čtvrtečním summitem EU, jehož hlavním tématem má být právě uprchlická krize. Projednávat se tam bude ochrana vnějších hranic schengenského prostoru i dohoda s Tureckem o spolupráci při zvládání migrační krize, kdy by měla EU poskytnout Ankaře tři miliardy eur a zřejmě část uprchlíků přímo z Turecka převézt do EU. V Turecku je přes dva milióny uprchlíků.

Anketa

Souhlasili byste se zřízení azylového centra v místě vašeho bydliště?
Ano
3,8 %
Ne
95,5 %
Nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 3826 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám