Hlavní obsah

Posádka Sojuzu se musela s ISS spojit ručně, za selhání automatu prý může americká loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý krátce po 12:00 SEČ odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-19M s tříčlennou mezinárodní posádkou. Po necelých sedmi hodinách se loď spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), manévr se ale uskutečnil se zpožděním a byl řízen ručně, protože selhal automatický navigační systém. Podle agentury TASS za problémy může americká nákladní loď Cygnus, která je zaparkovaná u jednoho ze spojovacích uzlů ISS.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Pondělní start ruského Sojuzu

Článek

Sojuz se spojil s přistávacím modulem ISS s desetiminutovým zpožděním, informovala agentura TASS. Podle televizních záběrů se loď k přistávacímu uzlu několikrát přiblížila, ale spojení se neuskutečnilo. Kosmonauti proto museli vypnout režim automatického přiblížení a manévr řídili ručně.

Ruční manévr si vzal na starost velitel lodi Jurij Malenčenko a zdařil se mu bez problému, uvedl Roskosmos.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vina padla na americký modul Cygnus

Nákladní loď Cygnus americké soukromé společnosti Orbital ATK dorazila k vesmírné stanici 9. prosince a připojila se k americkému modulu Unity.

Podle ruských expertů radiový signál Cygnusu způsobil poruchu ruského automatického systému Kurs-A, který automatické spojení Sojuzu s ISS zajišťuje.

Vesmírná loď na oběžnou dráhu k půlročnímu pobytu na ISS dopravila tři kosmonauty. Na palubu ISS zamířili americký astronaut Timothy Kopra, Rus Malenčenko a Timothy Peake, první Brit, který bude na oběžné dráze zastupovat Evropskou vesmírnou agenturu (ESA).

Na palubě mezinárodní stanice nové členy posádky přivítají Rusové Michail Kornijenko a Sergej Volkov a Američan Scott Kelly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám