Hlavní obsah

Nacistický vlak plný zlata neexistuje, zjistili krakovští vědci

Právo, Pavol Minárik

Žádný pancéřový nacistický vlak se zlatým pokladem a dalšími cennostmi, který měl být ukryt na konci 2. světové války v tunelu mezi Valbřichem a Vratislaví na jihozápadě Polska, není. Na tiskové konferenci ve Valbřichu to v úterý oznámil Janusz Madej, vedoucí týmu vědců z krakovské Báňské a hutnické akademie.

Foto: Profimedia.cz

Tým z krakovské Báňské a hutnické akademie v polovině listopadu zkoumal terén u Valbřichu

Článek

Skupina od poloviny listopadu na žádost valbřišského městského úřadu zkoumala terén, kde se měl vlak s drahocenným nákladem nacházet.

„Podle našich zjištění se v tunelu na 65. kilometru mezi Valbřichem a Vratislaví v žádném případě nenachází zlatý, obrněný ani žádný jiný vlak. Prostě tam není,“ zdůraznil Madej. Zároveň dodal, že jeho tým postupně zkoumal terén pomocí tří vědeckých metod a ani jedna nepotvrdila nález.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na tiskové konferenci vystoupil i tým údajných nálezců vlaku Piotra Kopera a Andrease Richtera, který tvrdil, že jejich zkoumání potvrzuje jisté anomálie, které mohou svědčit o tom, že zlatý poklad se tam nachází. „Žádné přesvědčivé důkazy však nepředložili,“ informovala v úterý TVN24.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Podzemní tunely, kde byl údajně objeven ztracený nacistický vlakVideo: Reuters

Spekulace o zlatém nacistickém vlaku v tunelu pod Valbřichem se v Polsku znovu objevily koncem srpna. Vlak se měl ztratit před 70 lety, když Vratislav tehdy dobývala Rudá armáda. V Polsku letos v létě vypukla doslova zlatá horečka, k níž velkým dílem přispěl i šéf polských památkářů a tehdejší viceministr kultury Piotr Zuchowski. Ten koncem srpna oznámil, že „na 99 procent jsem si jist, že vlak s cennostmi existuje“.

Nejeden polský historik a geolog však od začátku upozorňoval, že jde pouze o legendu, která se drží při životě už desítky let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám