Hlavní obsah

Maďarské bezpečnostní složky prý zmařily atentát na Orbána

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V průběhu vzpomínky na oběti komunismu na nádvoří jedné ze základních škol v Budapešti měl být koncem listopadu zavražděn maďarský premiér Viktor Orbán. Oznámila to maďarská protiteroristická policie (TEK) s tím, že však dva muže ve věku 62 a 60 let, kteří měli atentát provést, zadržela.

Foto: MTI

Viktor Orbán během projevu před školou.

Článek

Maďarská média v úterý informovala, že Péter M. z Budapešti a Gyula R. z města Gödöllő jsou členy teroristické organizace Maďarská národní armáda. Členové TEK je zadrželi, když projížděli ve svém volvu jedenáctým obvodem maďarského hlavního města.

Samopaly a tlumiče

Protiteroristická jednotka šla pravděpodobně najisto, protože v zavazadlovém prostoru zmíněného automobilu našla dva samopaly, tlumiče a náboje.

„Policie předpokládá, že tyto zbraně chtěli použít na vzpomínce na oběti komunismu, která se odehrála na nádvoří základní školy v šestém budapešťském obvodě a promluvil zde také premiér Orbán,” napsal deník Blikk.

Foto: MTI.hu

Maďarská protiteroristická jednotka TEK

V budově této základní školy bylo v létech 1945 až 1948 velitelství sovětské tajné policie. Orbán zde promluvil a položil věnec na památku obětí komunismu. Následně se účastníci vzpomínkové akce vydali na pochod k Muzeu Teroru. Pochodu se Orbán již nezúčastnil. „Stalo se tak pravděpodobně z důvodu zadržení dvou ozbrojených mužů,” dodal Blikk.

Včasná evakuace

Deník Népszabadság píše o „včasné evakuaci” Orbána. „V souvislosti s bezpečnostními otázkami týkajícími se premiéra nepodáváme žádné informace,” reagoval na dotaz médií premiérův mluvčí Bertalan Havasi.

Tajné služby odhadují, že má maďarská národní armáda pouze 15 až 20 členů, ale považují ji za nejnebezpečnější a nejextremističtější v zemi. „Po teroristických útocích v Paříži jim věnovali zvýšenou pozornost a odposlouchávali jim telefony,” uvedl Népszabadság.

„Musíme přesvědčit současné představitele, aby se vzdali moci. Přesvědčování může proběhnout i formou kusu olova v hlavě,“ citoval ministr vnitra László Pintér komunikaci mezi členy Maďarské národní armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám