Hlavní obsah

Vídeňské islámské školky vedou děti k izolaci, tvrdí analýza

Právo, vpl
Vídeň

Stav islámských školek ve Vídni vyděsil Sebastiana Kurze, rakouského ministra zahraničí a pro integraci. List Kurier uvedl, že Kurze šokovaly výsledky studie, z níž vyplývá, že většina ze 150 školek financovaných státem nejenže nevychovává muslimské děti ke včlenění do společnosti, ale prosazuje přesný opak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mnoho z nich chce vytvořit pro své děti stoprocentně muslimské prostředí. To je naprosto špatně. Rodí se tak velmi problematický paralelní svět, naprosto nezávislý na tom, co se odehrává mimo něj,“ řekl Kurz k analýze připravené profesorem Ednanem Aslanem z Institutu islámských studií na Vídeňské univerzitě.

Za největší problém Kurz označil to, že rodiče posílají děti do zařízení záměrně a důkladně odstřižených od většinové společnosti. „Kdo jako malý vyrůstá v islámském prostředí, ten si do budoucna velice ztěžuje integraci do společnosti,“ upozornil ministr.

Zpřísněné kontroly?

Rozbor také odhalil triky používané školkami – pro žádost o dotace připraví vyvážený plán, který však zůstane na papíře. „Realita se pak nápadně podobá tomu, co bývá běžné v Pákistánu nebo Afghánistánu,“ upozornil Aslan.

Kurz považuje za jedno z řešení zesílené kontroly ve školkách, jejich vzdělávacích programů i úrovně vzdělání zaměstnanců. V posledním bodě naráží na fakt, že mnoho pracovnic školek příliš neovládá němčinu. „V některých z nich se dokonce německy nemluví téměř vůbec,“ podotýká studie.

Kolem ní se rozpoutala ostrá diskuse – zejména vídeňští sociální demokraté vytýkají lidovci Kurzovi, že přilévá olej do ohně, a žádají novou analýzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám