Hlavní obsah

Orbán zaútočil na ochránce lidských práv, prý spolupracují s převaděči

– Budapešť
Právo, Novinky, Ivan Vilček

Evropští byrokraté a ochránci práv spolupracují s převaděči, aby dostali do Evropy co nejvíce lidí. Na nedělním kongresu maďarské vládní strany FIDESZ to uvedl premiér Viktor Orbán. Delegáti kongresu zvolili Orbána opětovně předsedou strany. Z 1777 odevzdaných hlasů dostal 1774 hlasů.

Foto: MTI

Viktor Orbán byl na nedělním kongresu opětovně zvolen do čela FIDESZ.

Článek

„Mnozí věří v lidská práva, v otevřenost a toleranci. Jenže tito lidé nevěří v křesťanství, v národní hrdost a ve zdravý rozum,“ uvedl Orbán.

Předseda maďarské vlády tvrdí, že Evropa se stala bojištěm a přitom je bezbranná. „Nedokáže zabránit invazi. A to co vidíme dnes, je pouze špička ledovce,“ dodal.

Podle Orbána do Evropy mohou dorazit desítky miliónů uprchlíků a systém zásobování na kontinentu se zhroutí. „Stěhování národů hrozí také terorismem. Stovky tisíc lidí přišlo tak, že o nich nic nevíme. V místech, kde se usadilo mnoho přistěhovalců, se zvýšila kriminalita. O tom se nemluví, ale je to tak,“ prohlásil Orbán. „Přistěhovalectví ohrožuje naši kulturu, náš životní styl a naše tradice. Krok za krokem potlačují náš svět. Pokud to takto půjde dál, ztratíme Evropu,“ dodal.

Chce být počtvrté premiérem

Orbán se chce v parlamentních volbách v roce 2018 opět ucházet o křeslo ministerského předsedy a uprchlická krize je v současnosti nejčastějším tématem jeho projevů. V případě vítězství může vést vládu po tři funkční období po sobě a celkem by se stal premiérem počtvrté.

Opozice Orbána kritizuje kvůli jeho autoritativnímu způsobu vlády. Do sporů se premiér často dostává i s Evropskou unií, které se v minulosti nelíbily například ústavní zákony týkající se nezávislosti úřadu na ochranu dat, nezávislosti maďarské centrální banky nebo kontroverzní justiční reforma. Znepokojení několikrát vyjádřily i Spojené státy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám