Hlavní obsah

Německo vyhostí dvě romské rodiny z Kosova, které se ani za 17 let neintegrovaly

– Berlín

Po 17 letech strávených v Německu musí dvě romské rodiny, které do země přišly z Kosova, zpět do své vlasti. Ve středu o tom rozhodl správní soud v západoněmeckém Göttingenu. Důvodem souhlasu s vyhoštěním je prý nedostatečná ochota rodin se integrovat.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Navzdory pracovnímu povolení rodiče na živobytí svých rodin nikdy nevydělávali a živili se ze sociálních dávek, konstatoval soud.

Integrovat se údajně odmítali i tím způsobem, že posílali svých celkem 13 dětí jen výjimečně do školy. Otcové rodin navíc byli kvůli ublížení na zdraví odsouzeni k odnětí svobody. "Nedostatečnou ochotu se integrovat" soud shledal také v tom, že ani po 17 letech v zemi neumí rodiče mluvit obstojně německy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Diskriminace azyl nezaručí

Rodiny přišly do dolnosaského města Göttingen na konci 90. let. Nezískaly ani azyl, ani povolení k pobytu.

Současná situace v Kosovu podle soudu umožňuje rodiny vyhostit. Romové jsou v této balkánské zemi prý sice vystaveni diskriminaci, zakázat vyhoštění lze ale jen tehdy, hrozí-li bezprostřední nebezpečí újmy na zdraví či ztráty života.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám