Hlavní obsah

Chování Evropanů k uprchlíkům je katastrofální, kritizuje Rada Evropy

– Štrasburk/Ženeva

Evropané se k lidským právům uprchlíků stavějí katastrofálně, oznámil ve čtvrtek komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks. Neuspokojuje ho postoj Evropské unie jako celku ani chování většiny jejích jednotlivých členských zemí. Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Antónia Guterrese je současná situace kolem migrantů v Evropě zmatená a neudržitelná.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Syřané na hranici mezi Řeckem a Makedonií

Článek

„To, jak se evropské země vyrovnávaly s příchodem migrantů a žadatelů o azyl, je prostě katastrofální,” uvedl Muižnieks u příležitosti mezinárodního Dne lidských práv. Lidé prchající z válkou rozvrácených a zchudlých zemí podle něj věřili, že jejich život má cenu, ale Evropa je prý zklamala a činí tak i nadále.

Příchod statisíců lidí do Evropy byl podle komisaře Rady Evropy pro mnohé země výzvou, odpověď na ni ale byla z pohledu lidských práv neuspokojivá. Zpřísňování azylového zákonodárství, stavba plotů, zadržování migrantů v zařízeních podobných vězením a násilí ze strany policistů způsobilo podle Muižniekse migrantům zbytečné útrapy.

Evropa podle Muižniekse musí změnit svůj přístup a zůstat věrná svým hodnotám solidarity a tolerance. Podle komisaře je nutné začít uplatňovat humánnější politiku a zlepšit přijímání i integraci migrantů do společnosti. „My Evropané to musíme zvládnout. Jinak způsobíme mnohem více utrpení, zradíme své dědictví a vzdáme se své identity jako kontinentu lidských práv,” dodal Muižnieks.

Přerozdělování se nekoná

Podle komisaře OSN Guterrese není situace udržitelná. „Současná zmatená situace, kdy se lidé přes Balkán přesouvají v podstatě do tří čtyř zemí – do Rakouska, Německa, Švédska a Finska – není udržitelná,“ prohlásil Guterres a dodal: „Mnoho evropských zemí svůj díl práce odvádí.“ Gutteres vyzval k spravedlivějšímu rozdělení uprchlíků.

Evropská unie se letos dohodla na přerozdělení 160 000 azylantů z Itálie, Řecka a Maďarska, ale v praxi bylo dosud přerozděleno jen pár desítek Eritrejců. Tzv. kvóty navíc u soudu napadlo Maďarsko i Slovensko.

Současná uprchlická krize je nejhorší od konce druhé světové války. V pohybu je 60 miliónů lidí. Většina uprchlíků z nejpostiženějších míst přitom vůbec není v Evropě, nýbrž jinde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám