Hlavní obsah

Neonacistku Zschäpeovou soudí kvůli sérii rasistických vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov
Aktualizováno

Beate Zschäpeová z německé tříčlenné neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU) začala ve středu po dvou a půl letech zprostředkovaně vypovídat před mnichovským soudem. Obhájce Mathias Grasel dopoledne v přítomnosti své klientky zahájil čtení obsáhlé výpovědi. Souzen je i její komplic Ralf Wohlleben.

Foto: Tobias Hase, ČTK/AP

Beate Zschäpeová u soudu v Mnichově

Článek

Zschäpeová je obžalována z podílu na vraždách a dalších zločinech skupiny NSU, která je podezřelá, že v letech 2000 až 2007 spáchala po celém Německu deset vražd. Oběťmi byli především Turci.

Trojici jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004, které si vyžádaly 23 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Omluva a strach

Nyní čtyřicetiletá Zschäpeová se příbuzným obětí omluvila, cítí morální vinu. Ve svém prohlášení však zdůraznila, že zločiny spáchali zbylí členové buňky NSU Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt. O vraždách i bombových útocích spáchaných NSU se vždy dozvěděla teprve po činu. V prohlášení uvedla, že ji tyto činy šokovaly. Údajně přemlouvala oba muže, aby se zločiny přestali, policii však o událostech neinformovala. Vysvětlila i důvod –  Mundlos a Böhnhardt jí údajně řekli, že v případě odhalení spáchají sebevraždu, a tomu chtěla za každou cenu zabránit.

„Měla jsem hrozný strach z dlouhého vězení, strach, že by mohli zemřít a že bych ztratila Uweho Böhnhardta. Pamatuju si, jak jsem je hodiny žádala, aby skončili se zabíjením. Jako mantru jsem dostávala odpověď, že se to už nikdy nestane. Nedodrželi své slovo,“ stálo v její výpovědi.

Podle obhájce pak na další apely rezignovala. „Bavila jsem se počítačovými hrami a pila jsem víc a víc šumivého vína, tři čtyři láhve denně,“ stojí ve výpovědi, kde uvedla, že občas „zapomínala na kočky“.

Zschäpeová v prohlášení také uvedla, že se nikdy nepovažovala za skutečnou členku NSU, členy skupiny prý byli jen Mundlos a Böhnhardt. „Oni mě nepotřebovali. To já jsem potřebovala je,” přečetl Grasel z prohlášení obviněné.

Na úvod výpovědi uvedla, že měla těžké dětství v bývalé Německé demokratické republice, protože žila v neúplné rodině a její matka byla alkoholička. V první polovině 90. let se seznámila s Uwem Mundlosem a s Uwem Böhnhardtem, kteří ji přivedli na krajně pravicovou scénu v Jeně.

Podle státního zastupitelství vytvořila Zschäpeová s Böhnhardtem a Mundlosem buňku NSU, která se stáhla do ilegality.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Obviněnou beatu Zschäpeovou přivádějí k soudu. Vlevo vzadu je komplic Ralf Wohlleben

Vyšetřovatelé se původně domnívali, že vraždy jsou součástí vyřizování účtů mezi tureckými rodinami, a proto hledali viníky v okolí obětí. [celá zpráva]

Foto: Michael Dalder, Reuters

Neonacistka Betae Zschäpe s obhájci u mnichovského soudu

Rasový motiv policisté zpočátku vůbec neprověřovali, za což čelí kritice. NSU se podařilo odhalit až v listopadu roce 2011 po nevydařené bankovní loupeži. Po ní se oba muži těsně před zatčením připravili o život. Mundlos v karavanu zastřelil Böhnhardta a potom i sebe. [celá zpráva].

Zadržet se podařilo pouze Zschäpeovou. [celá zpráva]

Zschäpeová se u soudu přiznala, že podpálila byt ve Zwickau, kde se skrývala s oběma muži. Prý to udělala na žádost Böhnhardta a Mundlose, aby zničila důkazy o činnosti NSU poté, co skupinu odhalila policie.

Soudí i komplice

Dopadeni ale byli lidé, kteří NSU pomáhali, souzen je se Zschäpeovou také Ralf Wohlleben, který skupině zajišťoval munici. [celá zpráva]

Ten podle listu Daily Mail vypověděl, že se Zschäpeovou spal v době, kdy spala s oběma dalšími členy NSU. „Oba Uweové nebyli žárliví, ačkoli chodila s oběma .“

Středeční výpověď Zschäpeové přilákala velkou pozornost veřejnosti. Podle televizních záběrů se před soudní síní v Mnichově tvořily dlouhé fronty, všichni lidé se dovnitř nedostali. O průběhu procesu informují na Twitteru zpravodajové většiny německých médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám