Hlavní obsah

V Německu požádal o azyl už milión lidí. Země už dál nemůže, míní politici

– Berlín • Aktualizováno

Německo letos zaregistrovalo už milión žádostí o azyl. Miliontý migrant byl zaevidován do systému první registrace EASY v úterý. Informovala o tom bavorská ministryně sociálních věcí Emilia Müllerová a vyzvala ke stanovení stropu pro přijímání uprchlíků.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekající na registraci před berlínským střediskem sociální péče.

Článek

”Od ledna k dnešnímu dni (úterý) se prostřednictvím systému prvotní registrace přijímacích center spolkových zemí zaevidovalo a bylo ubytováno milión žadatelů o azyl,“ informovala ministryně na tiskové konferenci.

Ještě v pondělí odpoledne přitom oficiální statistiky hovořily o 964 tisících registrovaných běžencích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière v této souvislosti podotkl, že původně odhadovaný počet imigrantů byl překročen "kvůli obzvlášť rostoucím číslům od poloviny srpna".

Německo už dál nemůže

„Nutně potřebujeme nastavit strop, protože Německo už tohle břímě na svých bedrech dál neudrží,“ míní bavorská ministryně sociálních věcí.

Její partaj - Křesťanskosociální unie (CSU) - už po stanovení horní hranice pro přijímání migrantů volala několikrát.

Neústupná Merkelová

Jen v listopadu se v takzvaném systému EASY zaregistrovalo přes 200 tisíc lidí.  Německá kancléřka Angela Merkelová ale ze své pro migranty přívětivé politiky ustupuje jen velmi nerada a po krůčkách.

Německé úřady koncem srpna přestaly vůči běžencům ze Sýrie uplatňovat společnou evropskou azylovou politiku a přestaly je vracet do zemí, v nichž poprvé vstoupili na území EU. Počátkem listopadu ale Německo oznámilo, že syrské běžence začne opět vracet, připomíná ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám